Britene ut av EU

EU støtter brexit-utsettelse til slutten av januar

De 27 landene som vil forbli i EU etter brexit håper mandag bli enige om å utsette Storbritannias skilsmisse til 31 januar med mulighet for en tidligere utgang dersom det britiske parlamentet ratifiserer avtalen, ifølge CNBC.

Reuters TV / X00514
 • Hanna Ghaderi
 • NTB
Publisert:,

Den eventuelle utsettelsen av brexit kan kun gis enstemmig av de 27, og Frankrikes innvendinger har så langt forhindret en avgjørelse. Mandag melder Bloomberg News at Frankrike vil gå med på forlengingen av utsettelsen.

Kilder sier til Bloomberg News at den franske presidenten Emmanuel Macron har pratet med den britiske statsministeren Boris Johnson på telefon, og sagt at «det mest trolige nå» er at de 27 landene kommer til enighet under møtet på mandag.

Ifølge kilder til Reuters vil EU-ambassadørene møtes mandag klokken 10 norsk tid i Brussel for å bli enige om en eventuell tre måneders forsinkelse fra den nåværende brexit-datoen 31. oktober.

I boks innen få timer?

Den siste planen ser for seg at Storbritannia også vil kunne være ute av EU 1. desember eller 1. januar dersom parlamentet ratifiserer avtalen henholdsvis i november eller desember, skriver CNBC.

EU vil opplyse at utvidelsen, den tredje som blir gitt, ikke skal brukes til å reforhandle avtalen igjen, og at Storbritannia ikke skal hindre annet viktig arbeid fra EU med prosjekter.

Avtalen forventes å være i boks i løpet av få timer ettersom alle ambassadørene nå er enige. Avklaringen vil komme rundt lunsjtider mandag. Hvis ingen spørsmål blir reist vil avgjørelsen tre i kraft umiddelbart.

Hvor lang utsettelse?

Medlemslandene har i prinsippet allerede akseptert en utsettelse for å unngå kaotiske tilstander ved en brexit uten en skikkelig avtale, men noen land, som Frankrike har stilt spørsmål ved hvor lang en slik utsettelse bør være. Nå er sistnevnte også enige med resten av de gjenværende EU-landene.

Mandag blir en skjebnedag for Johnson da han også skal bringe inn for Underhuset forslaget om nyvalg for tredje gang. Han vil fremme forslag om nyvalg 12. desember. Han står imidlertid overfor en stor utfordring, da han trenger to tredels flertall for å få forslaget gjennom, og ved de to tidligere forsøkene fikk han ikke engang støtte fra halvparten av de 650 parlamentsmedlemmene.

EU håper å kunne støtte brexit-forsinkelse til slutten av januar med mulighet for tidligere utmelding

Les også:

Les også

Stanser produksjonen av brexit-mynter

Les også

Storbank: 45 prosent sjanse for at det ikke blir brexit

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Brexit
 3. EU
 4. Storbritannia
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Donald Tusk: – EU enig om å utsette brexit i inntil tre måneder

 2. Underhuset avviste Johnsons forslag om nyvalg

 3. Storbank: 45 prosent sjanse for at det ikke blir brexit

 4. Annonsørinnhold

 5. Storbritannia skal avholde nyvalg 12. desember

 6. Nytt nederlag for Boris Johnson kan gi pund-svekkelse