Nøkkeltall fra Europa

Tysk økonomi kan krympe for andre kvartal på rad: – Et veldig tydelig omslag

Europas største økonomi kan ha falt ned i en teknisk resesjon i tredje kvartal. Sjefstrateg ser tegn til at nedturen ikke blir enda verre, men venter fortsatt svak vekst i tysk økonomi.

 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Det store spørsmålet er ikke om det er en nedtur, men hvor dyp eller langvarig den blir, sier sjefstrateg Øystein Børsum i Swedbank til E24.

Rekken av dystre økonomiske statistikker har tårnet seg opp denne høsten, og torsdag kommer tallene som viser om Tysklands økonomi, målt i brutto nasjonalprodukt (BNP), krympet enda en gang.

Les på E24+

Full fart mot resesjon: Fem grafer som viser svikten i tysk økonomi

– Fra de tallene jeg har sett fra industrisektoren er det rimelig å forvente at økonomien trakk litt videre nedover i tredje kvartal, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

VENTER SVAK VEKST: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Nedgangen i Tysklands brutto nasjonalprodukt (BNP) var på 0,1 prosent i andre kvartal. Nå tror litt over halvparten av 39 spurte økonomer i en Bloomberg-undersøkelse at økonomien krympet med 0,1 prosent også i tredje kvartal.

Hvis pessimistene får rett vil det kvalifisere til en mye brukt definisjon på en teknisk resesjon, altså en nedgangsperiode i økonomien.

– Veldig tydelig omslag

Haugland mener en slik utvikling i de økonomiske veksttallene vil innebære en «veldig mild nedgang», og ikke et alvorlig tilbakeslag med blant annet stigende arbeidsledighet.

– Men det er et veldig tydelig omslag i en økonomi som har gått sterkt. Vendingen i økonomien har vært veldig tydelig, sier hun.

Både tysk økonomi og andre europeiske økonomier hadde god vekst gjennom 2017, men utviklingen snudde i fjor. Veksten har bremset kraftig i år, drevet av dårligere tider for industrien, og den europeiske sentralbanken har blitt tvunget til å kutte rentene igjen.

– Det er først og fremst industrisektoren som sliter. Vi ser at det går fortsatt bra for tjenestesektoren og bygg- og anleggssektoren, sier Haugland.

Les på E24+

Europas fond sverger til obligasjoner: – Resesjon kan bli normen

Ser tegn til stabilisering

Hun får følge av Børsum.

– Tysk industri sliter fortsatt, men den siste tiden har det kommet noe mer positive signaler. Det er ikke oppgang, men det blir ikke verre. Kanskje er det de første tegnene til stabilisering, sier han.

Børsum viser blant annet til innkjøpssjefsindeksene, som gir en pekepinn på aktiviteten. Den siste industrimålingen viste at nedgangen ikke var like bratt i oktober som i september, men fortsatt den nest svakeste målingen siden 2009.

– Man kan se det positive i det. Hvis det går mot en stabilisering i industrien og resten av økonomien holder seg robust så blir det bare en teknisk resesjon og ikke en dyp resesjon. Der er det markedet priser inn – derfor stiger rentene litt igjen og aksjemarkedet har gått opp, sier han.

Sjefstrateg Øystein Børsum i Swedbank.
Les også

Vekstbrems i Europa: Tror nedturen må bli verre før Tyskland løsner på pengesekken

– Er i en vanskelig fase

Spesielt bilindustrien har slitt. Senest i oktober senket Volkswagen sine salgsprognoser, og bilkjempen har advart om at det er flere tøffe år i vente, ifølge Bloomberg.

– Bilindustrien er inne i en vanskelig fase, en omlegging av bilparken til mer miljøvennlige biler. Det er en teknologisk utfordring og en kostnadsutfordring, sier Haugland.

– Forbrukerne sitter på gjerdet og venter på hva som kommer til å bli den store bilmodellen fremover. Det er mer en strukturell omstilling som er fremskyndet av tøffe myndighetskrav som gjør at den tyske bilindustrien gjør det så dårlig øyeblikket, sier hun.

Les også

IMF kutter igjen: Spår svakeste vekst siden finanskrisen

Venter svak vekst

Børsum sier at det betydelig usikkerhet om utviklingen og at det fortsatt er risiko for at nedturen blir verre.

– Nøkkelen ligger i arbeidsmarkedet. Hvis det er fare for at folk mister jobben kan de fort spare mer og bruke mindre. Da kan nedturen fort spre seg.

– Vår prognose er at det blir verre før det blir bedre. Det er vanskelig å sette et tall, men trolig blir det nullvekst et år til eller negativ vekst, sier han.

Haugland venter at veksten vil være svak ut året og i første halvår neste år, før den begynner å stige igjen.

– Vi har mye motvind i 2019 fra negative overraskelser og frykt for ting som kan komme til å skje. I andre halvår neste år tror vi at brexit-bekymringen er tilbakelagt og at bilindustrien begynner å vise litt vekst igjen, og at det vil være en mer positiv utvikling i andre deler av verden fordi de negative overraskelsene har avtatt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nøkkeltall fra Europa
 2. Økonomi
 3. Resesjon
 4. Bilindustri
 5. Tyskland

Flere artikler

 1. Tyske industritall skuffer stort: – De harde dataene fortsetter å skremme

 2. Tyskland unngår resesjon

 3. Viktig industriindeks viser overraskende tilbakegang

 4. Svakeste tyske PMI-tall siden 2012: – Jeg er urolig

 5. Betalt innhold

  Full fart mot resesjon: Fem grafer som viser svikten i tysk økonomi