Ny gresk måling viser dødt løp

Søndagens folkeavstemning nærmer seg med stormskritt, og det greske folket er langt fra sikre på hva de skal stemme.

NEI: En politimann fra opprørsstyrken står foran en buss sprayet med det greske ordet for nei, «oxi» i Athen. Søndag går grekerne til urnene.

Petros Karadjias
  • Andreas Fosse
Publisert:,

En ny meningsmåling utført av Universitetet i Makedonia for Bloomberg viser dødt løp mellom ja- og nei-sidene.

Spurt om de ønsker å si ja eller nei til kreditorenes forslag til avtale, som ble lagt frem forrige helg, sier 42,5 prosent ja, mens 43 prosent svarer nei. 14,5 vet ikke eller svarte ikke.

Undersøkelsen spør også om grekerne ønsker å beholde euroen eller om de ønsker å gå tilbake drakmer. Der er det et rungende ja for euroen. Hele 81 prosent sier at de vil beholde euroen, mens kun 12 prosent vil gå tilbake til drakmer. Syv prosent svarte ikke eller svarte at de ikke vet.

Les også

Slik havnet Hellas på randen av konkurs

– Folkeavstemningen har delt det greske samfunnet mellom to grupper som har forskjellige forståelser av spørsmålet som stilles. Det er de som virkelig tror at landets fremtid ligger utenfor eurosonen og EU, også er det dem som ser på folkeavstemningen som et rent forhandlingskort, sier professor i samfunnsvitenskap Nikos Marantzidis ved universitetet som har utført undersøkelsen.

EURO-MOTSTANDER: Selv om kun 12 prosent av grekerne ønsker seg ut av eurosamarbeidet, er protestene mot unionen synlige i de greske gatene.

Fosphotos

Brøt sammen

Hellas' statsminister Alexis Tsipras overrasket de fleste da han i helgen utlyste folkeavstemning om kreditorens tilbud etter at forhandlingene mellom Hellas på den ene siden og EU, IMF og ESB på den andre siden brøt sammen.

Folkeavstemningen har splittet det greske folket i to. Tidligere meningsmålinger har vist knapt flertall til både ja-siden og nei-siden. Det har stadig vært demonstrasjoner i de store greske byene de siste dagene, hvor man er delt mellom «oxi» (nei) og «nai» (ja).

Les også

Dette skjer når et land går konkurs

Men avstemningen har også irritert eurosonens medlemmer som forsøker å få til en avtale med Hellas. Tysklands forbundskansler Angela Merkel har rett og slett stoppet forhandlingene i påvente av folkeavstemningen, og enkelte av eurosonens medlemmer har uttalt et nei i folkeavstemningen vil bli sett på som en nei mot euroen.

Mens EU-parlamentets president, Martin Schulz, forventer at en midlertidig administrasjon av teknokrater tar over styringen av Hellas dersom folket stemmer «ja» i folkeavstemningen. Han kommer med kraftig kritikk av regjeringen i Hellas etter at forhandlingene om en avtale gikk i vasken.

– Min tro på den greske regjeringens forhandlingsvilje har nådd det absolutte bunnpunkt, sier Schulz til tyske Handelsblatt. Det skriver The Economic Times.

BANKKRISE: De greske bankene er under press. Denne greske kvinnen kan ikke ta ut mer enn 60 euro om dagen.

Louisa Gouliamaki

– Hvis det blir ja, kan vi fort restarte forhandlingene. Blir det nei, er vi på ukjent territorium, sier Frankrikes president François Hollande om situasjonen på reise i Vest-Afrika, ifølge Bloomberg.

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis har tidligere uttalt at regjeringen trolig går om det blir et ja-flertall søndag.

Mislighold

Hellas ble natt til onsdag det første industrilandet i historien som har misligholdt sitt låneforfall til IMF, og den greske nasjonen er dermed i selskap med land som Zimbabwe, Sudan og Somalia.

Krisen i landet har skapt press mot Hellas' banker, som de siste ukene har opplevd et «bank run», en situasjon der kundene tømmer kontoene sine til fordel for madrassen eller utenlandske banker.

Les også

Derfor er «bank run» farlig

Da Den europeiske sentralbanken forrige uke valgte ikke å øke taket for krisefinansiering, stengte regjeringen bankene og innførte kapitalkontroll. Grekere får nå ta ut maks 60 euro om dag.

Bankene og den greske børsen, som også har vært stengt hele uken, er ventet å åpne igjen førstkommende tirsdag.

NAI: Det ser ut som et nei, men «nai» betyr ja på gresk.

Sakis Mitrolidis

Her kan du lese mer om

  1. Hellas
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Grekerne snur seg mot egen regjering

  2. - Det er umulig å si noe om utfallet

  3. Greske banker forblir stengt

  4. Annonsørinnhold

  5. Tsipras: Ny avtale med kreditorene innen tirsdag

  6. Hellas' nasjonalforsamling vedtar folkeavstemning