UiO-forsker om Mays brexitplan: – Hun får det til å høres forbløffende enkelt ut

Det kan bli vanskelig for britene å få alle fordelene de ønsker, når de samtidig sier at de vil stå helt utenfor fellesskapet, tror Storbritannia-ekspert ved UiO.

POSITIV: Theresa May holdt tale om planen for uttrekning fra EU i dag, og hun virker i overkant optimistisk på flere punkter, mener UiO-forsker.

Foto: Kirsty Wigglesworth AFP
Publisert:

Onsdag kunne endelig den britiske statsministeren Theresa May fortelle hvordan hun ser for seg at Storbritannia skal trekke seg ut av EU. Og som forventet blir det en såkalt hard brexit, hvor britene trekker seg ut av det indre, økonomiske markedet. De vil heller ikke beholde et «halvveis medlemskap» i form av for eksempel EØS-avtalen vi nordmenn har.

– Hun får dette til å høres forbløffende enkelt og strømlinjeformet ut, men prosessen kommer nok til å bli ganske mye mer kompleks enn som så, sier førstelektor i statsvitenskap ved UiO, Øyvind Bratberg.

– Dårlige tider for global frihandel

Førstelektor i statsvitenskap ved UiO, Øyvind Bratberg.

Foto: Privat

Han bet seg blant annet merke i at May fremførte en kjent britisk tankegang om den faktiske arenaen for britene er den globale.

– De fremholder at de har gode venner og allierte over hele verden, og en blokk som EU kan være vel så mye til hinder som til hjelp, sier Bratberg, og legger til:

– Dette virker riktignok noe løsrevet fra realitetene, for det er ganske dårlige tider for global frihandel i det 21. århundre.

May sa også i talen at dersom EU tilbød dem en dårlige frihandelsavtale, er det bedre å ikke ha noen avtale i det hele tatt. May kommer også med en dårlig skjult trussel om at dersom de ikke får noen god avtale, vil de svare med lav selskapsskatt.

– Dette er en tanke som mørkeblå, konservative politikere har vært inne på – altså at Storbritannia skal bli et slags Europas Singapore. Dette virker imidlertid også som en lite realistisk løsning, mener Bratberg.

Les også

May: – Vil ikke holde delvis på EU-medlemskapet

– Skeptiske til å lage smørgåsbord

Selv om May insisterer på at Storbritannia skal trekke seg fullstendig ut av EU og det indre markedet, gir hun også uttrykk for et ønske om god adgang til det europeiske markedet gjennom for eksempel et delvis medlemskap i tollunionen.

– Det meste tyder imidlertid på at EU vil være skeptiske til å lage et smørgåsbord der man kan trekke på noen fordeler, selv om man står utenfor fellesskapet, sier Bratberg.

UiO-forskeren ser også mer av det man kan kalle selvmotsigelser i Mays tale:

– Hun snakker blant annet mye om hvor viktig det interne samholdet i Storbritannia er. Samtidig fremfører hun en agenda som er vanskelig å enes om for både briter og skotter, for eksempel.

Les også

May varsler harde brexit-forhandlinger

– Veldig vanskelig handelssituasjon

Også seniorøkonom i DNB Markets, Knut A. Magnussen, tror at Storbritannia kan komme i en tøff handelssituasjon:

– De har i utgangspunktet en veldig vanskelig handelsposisjon. De er veldig avhengige av eksporten til EU, mye mer enn EU er av det britiske markedet. Samtidig har de stort underskudd i handelen. Alternativet til å gå videre uten en avtale er å ende opp med WTO sine tolltariffer.

Vurderingen om at Storbritannia ikke vil være med i de indre markedene, mener Magnussen er rimelig med hensyn til at de må få noen positive effekter ut av dette.

– Det kan for eksempel være at de får kontroll over innvandringen. Prisen de må betale er at de ikke kan være med i de indre markedene. Alternativet er en mer EØS-lignende løsning, hvor den britiske økonomien ville komme bedre ut, men de vil ikke få noen politiske gevinstene, sier Magnussen.

Les også

May: – Vil ikke holde delvis på EU-medlemskapet

Les også

Slik kan Mays brexit-plan bli

Les også

May varsler harde brexit-forhandlinger

Her kan du lese mer om