Lula dømt til fengsel i ni år i Brasil

Brasils tidligere president Lula da Silva er dømt til ni og et halvt års fengsel for korrupsjon, men forblir en fri mann inntil ankesaken er behandlet.

DØMT: Brasils tidligere presidenter Lula da Silva (til høyre) og Dilma Rousseff under et møte i det brasilianske arbeiderpartiet tidligere i juli.
Publisert:

Brasils tidligere president Lula da Silva er dømt til ni og et halvt års fengsel for korrupsjon, men forblir en fri mann inntil ankesaken er behandlet.

71-åringen ble i en føderal domstol onsdag kjent skyldig i hvitvasking og korrupsjon. Ifølge advokatene vil han anke dommen.

Lula anklages for å ha tatt imot bestikkelser verdt 9,5 millioner kroner (3,5 millioner reais) fra entreprenørselskapet OAS, inkludert en luksusleilighet i São Paulo. Som gjenytelse skal han ha hjulpet dem til å få kontrakter med det statlige oljeselskapet Petrobras.

Ekspresidenten har avvist alle anklager og mener at rettsprosessen er et forsøk på å ødelegge ham og den venstreorienterte bevegelsen han leder. Lula kommer til å forbli på frifot fram til anken er behandlet, opplyser dommeren.

Stopper gjenvalg

Lula var en populær president og leder på meningsmålingene foran neste års presidentvalg. Men hvis ankedomstolen opprettholder dommen, kan han bli nektet politiske embeter.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har dommeren, Sergio Moro, blitt så populær på grunn av korrupsjonsjakten at han også er en potensiell presidentkandidat. Men han avviser at dommen er politisk motivert.

– Dommen mot presidenten gir ikke denne dommeren noen personlig tilfredsstillelse. Heller det motsatte. Det er trist at en tidligere president blir straffedømt, sier Moro.

– Det betyr ingen ting hvor høyt du sitter, loven er uansett over deg, la han til.

Flere presidenter anklaget

Saken er del av en massiv korrupsjonsetterforskning som har rystet brasiliansk politikk og forretningsliv de siste årene. En rekke næringslivstopper og høytstående politikere er blitt fengslet som følge av skandalen.

Lula var president i Brasil fra 2003 til 2010. Hans håndplukkede etterfølger, Dilma Rousseff, måtte i fjor gå av som president etter at det ble reist riksrettssak mot henne.

Rousseffs visepresident og politiske rival Michel Temer tok over som president. Men også han er formelt anklaget for korrupsjon av landets riksadvokat.

Les også

Politiet: Bevis for at Temer mottok bestikkelser

Les også

USA stanser kjøttimport fra Brasil

Les også

Rettssaken som kan styrte Brasils president har startet

Publisert:

Her kan du lese mer om