Goldman fyller kassen med 56 milliarder kroner

Goldman Sachs kjemper seg ut av rykteflommen.

Publisert:

Wall Streets fremste pengemaskin de seneste årene, Goldman Sachs

NYSE

GS

, styrker balansen med 10 milliarder dollar - tilsvarende 56 milliarder kroner - i ny kapital.

Det er langt mer enn den opprinnelige planen, skriver Bloomberg.

Kapitalstyrkingen setter fart på aksjen onsdag. Goldman Sachs-aksjen stiger med nær 4 prosent til snaut 129 dollar.

Følg Goldman Sachs-aksjen med E24 Børs.

Supergevinst for Buffett

Goldman hadde første planer om en vanlig emisjon på 2,5 milliarder dollar, men den ble doblet til 5 milliarder. Emisjonskursen ble satt til 123 dollar aksjen, bare 1,6 prosent under tirsdagens sluttkurs på 125,05 dollar.

Men Goldman nøyer seg ikke med 5 milliarder i ny egenkapital, han henter inn nye 5 milliarder dollar fra Warren Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathaway.

Buffett:

- Innskuddet fra Warren Buffett skulle raskt få en slutt på markedets snakk om kaptitalisering og likviditet i Goldman Sachs, sier analytiker Brad Hintz i Sanford C. Bernstein & Co. til Bloomberg.

Pengene fra Berkshire er gjort gjennom såkalte preferanseaksjer som gir rett på et årlig utbytte på 10 prosent, og i så måte mer å betrakte som et lån. Samtidig har Goldman Sachs rett til å kjøpe tilbake aksjene med en premie på 10 prosent.

Berkshire har også skaffet seg rett til å kjøpe aksjer på kurs 115 dollar aksjen for ytterligere 5 milliarder dollar de neste fem årene. Med tanke på at sluttkursen tirsdag var på 125,05 dollar, har Berkshire en papirgevinst på 437 millioner dollar på denne opsjonen, ifølge Bloomberg.

Investorlegenden:

Avtalen betraktes som svært god for Buffetts selskap.

- Vi ser på dette som svært dyr kapital på alle måter. Det er et tegn på dårlige tider, det er ingen tvil om det, sier analytiker Guy Moszkowski i Merrill Lynch til Bloomberg.

- Slik situasjonen er nå, er det bedre å være føre var enn etter snar. Det er moralen etter Lehman, sier analytiker David Hendler i CreditSights til Bloomberg.

Konkursfrykt

Goldmans behov for å styrke balansen kommer etter at Lehman Brothers søkte om konkursbeskyttelse for en drøy uke siden og Merrill Lynch

NYSE

MER

ble kjøpt opp av Bank of America

NYSE

BAC

. Siden den gang har ryktene om at også Morgan Stanley

NYSE

MS

og Goldman Sachs

NYSE

GS

kom til å bukke under, versert i markedet på grunn av bankenes avhengighet av kortsiktig finansiering i kapitalmarkedet.

Kapitalinnsprøytingen gjør at frykten for flere konkurser i bankgigantene kommer til å roe seg.

Goldman Sachs har kommet seg relativt bra ut av kredittkrisen som startet for et år siden. Banken har bokført et tap på 4,9 milliarder dollar, men det er bare småpenger sammenlignet med andre storbanker som Citigroup, Merrill Lynch og Morgan Stanley.

Børskommentar:

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om