Vekst i fjerde kvartal reddet ikke britisk økonomi fra rekordfall

I løpet av et svært turbulent år falt Storbritannias bruttonasjonalprodukt med 9,9 prosent i 2020, ifølge nye tall.

Koronapandemien har ført til at statsminister Boris Johnson må konstatere et rekordstort fall i BNP.

Steve Reigate/Pool via AP/NTB
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Landets økonomi er hardt rammet av koronapandemien og i tillegg av ettervirkningene av Brexit. Nedgangen er den kraftigste som har vært registrert, ifølge landets statistikkbyrå ONS.

Etter en økonomisk innhenting gjennom sommeren, bremset økonomien opp igjen i siste kvartal av 2020 på grunn av nye koronavirusrestriksjoner. Likevel vokste britisk økonomi med 1,0 prosent i fjerde kvartal, noe som ikke var nok til å kompensere for fallet under starten av koronapandemien.

I første og andre kvartal falt BNP med henholdsvis 2,9 og 19 prosent, skriver The Guardian.

Les også

Overraskende sterk vekst i coronaårets siste kvartal

Samme nivå som 2013

– Færre restriksjoner i mange deler av Storbritannia førte til at deler av økonomien gjenvant tapt terreng. Hotellnæringen, bilsalg og frisørnæringen vokste alle sammen, sier ONS-statistikeren Jonathan Athow.

Deler av landet gjenåpnet i desember, men måtte stenge igjen senere.

Britisk BNP ligger nå på samme nivå som det gjorde i 2013. Fallet er mer enn dobbelt så stort som under finanskrisen, skriver Financial Times.

– Dagens tall viser at økonomien har gjennomgått et alvorlig sjokk som følge av pandemien, som har fått konsekvenser for land over hele verden. Selv om det er noen positive tegn med tanke på økonomiens motstandskraft gjennom vinteren, vet vi at nedstengingen fortsatt rammer mange mennesker og bedrifter, sier britenes finansminister Rishi Sunak.

Les også

Bratt økonomisk nedgang i Frankrike i 2020

Mer usikkerhet

Framtida for den britiske økonomien inneholder også mer usikkerhet. Landet gikk inn i en strammere coronanedstenging i januar for å bremse spredningen av en ny variant av viruset, som sprer seg raskere mellom mennesker enn den vanlige.

Det ventes at dette vil føre til et kraftig fall i BNP i første kvartal 2021, men at økonomien vil vokse raskt til våren idet Storbritannia vaksinerer befolkningen relativt raskt.

Storbritannia forlot EU 31. januar 2020, men var en del av fellesmarkedet fram til nyttår. Statsminister Boris Johnson klarte i siste liten å forhandle fram en handelsavtale med EU, som ble undertegnet i jula. Den omfatter imidlertid ikke en rekke sektorer som er svært viktig for den britiske økonomien, deriblant finanstjenester.

Torsdag ble det kjent at Amsterdam har passert London som Europas største børs målt etter aksjeomsetning.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Storbritannia
  2. BNP
  3. Økonomi

Flere artikler

  1. Boris Johnson åpner mer av landet: – Jeg skal på puben

  2. Storbritannias eksport til EU økte 46,6 prosent

  3. Boris Johnson innfører nye smitteverntiltak – ny virusvariant sprer seg raskere

  4. Storbritannia innfører en ny nasjonal nedstenging

  5. Flyselskaper ber Johnson om å få fly igjen