Medier: Biden vil love klimakutt på minst 50 prosent

President Joe Biden ønsker en kraftig innskjerping av USAs klimamål og vil love et utslippskutt på minst 50 prosent innen 2030, ifølge flere medier.

USAs president Joe Biden ventes å legge fram et nytt mål om 50 prosents klimakutt. Å sikre at målet nås i løpet av de neste ni årene, kan bli utfordrende.
Professor Michael Mann gleder seg over det som skal være Joe Bidens nye klimamål. Bildet ble tatt da Mann besøkte Svalbard i 2018.
  • NTB-Are Føli
Publisert:

Nyhetsbyrået AP og flere andre amerikanske medier har snakket med anonyme kilder med kjennskap til den nye målsettingen. Størrelsen på utslippskuttet ble først omtalt av Washington Post tirsdag.

Meningen er at målet offisielt skal kunngjøres under åpningen av Bidens klimatoppmøte torsdag og fredag.

USAs tidligere mål i Parisavtalen har vært et kutt på mellom 26 og 28 prosent innen 2025 – sammenlignet med utslippsnivået i 2005.

Nå ser det altså ut til at målet innskjerpes, og flere klimaforskere mener Biden er på rett kurs.

– Dette er akkurat det vi trenger, sier den kjente forskeren Michael Mann ved Pennsylvania State University,

Forsker: – Wow

Michael Mann mener målet om 50 prosents kutt vil bidra til å dreie verden i en retning som vil gjøre det mulig å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader.

Selv 1,5 grader vil være katastrofalt, ifølge Mann. Det trengs imidlertid enorme utslippskutt for å kunne ha noe rimelig håp om å holde oppvarmingen under denne grensen.

Også klimaforsker Kim Cobb reagerer svært positivt på det som angivelig er Joe Bidens nye siktemål.

– Wow. Dette er ambisjon med en stor A, sier han.

Andre frykter at det kan bli utfordrende å virkeliggjøre ambisjonen slik at utslippene synker i tråd med målsettingen.

Fortsatt er Det republikanske partiet negativt innstilt til de aller fleste miljø- og klimatiltak. Dermed er det usikkert hva som vil skje med Bidens ambisjoner og tiltak hvis Republikanerne igjen overtar Det hvite hus eller flertallet i Kongressen.

– Må bli varig

Professor Michael Oppenheimer ved Princeton-universitetet mener det er avgjørende at Biden og Demokratene får på plass klimatiltak som ikke lett kan reverseres.

– Det viktigste av alt de gjør, er å sørge for at dette er varig, sier han til New York Times.

Da Donald Trump ble president, gikk han umiddelbart i gang med å fjerne amerikanske klima- og miljøreguleringer. I tillegg meldte han USA ut av Parisavtalen.

Trumps partifelle John Barrasso, som sitter i Senatet, uttrykker sterk motstand mot det som antas å være Bidens nye utslippsmål. Barrosso mener målsettingen vil føre til høyere energipriser og færre arbeidsplasser samtidig som Russland og Kina fortsetter å øke sine utslipp.

Dermed må Biden forberede seg på kraftig republikansk motstand hvis han forsøker å få ny miljøpolitikk vedtatt i Kongressen.

Nye europeiske mål

I tillegg til de nye signalene fra USA har også flere andre land presentert nye klimamål i forkant av Bidens toppmøte.

Storbritannias statsminister Boris Johnson kunngjorde tirsdag et utslippskutt på hele 78 prosent innen 2035 – målt i forhold til nivået i 1990.

Natt til onsdag ble det i EU enighet om et tidligere varslet klimamål om 55 prosents kutt innen 2030. Denne målsettingen får også stor betydning for Norge, som er tett integrert i EUs klimapolitikk.

Så langt har det ikke kommet signaler om nye ambisjoner fra Kina, som har verdens største klimautslipp. Men president Xi Jinping har varslet en viktig tale på Bidens toppmøte.

Helt uavhengig av politikernes planer førte koronapandemien til et historisk fall i klimautslippene i fjor. Men nedgangen ble kortvarig, og Det internasjonale energibyrået (IEA) venter i år en kraftig økning i utslippene.

Les også

Xi varsler viktig tale på Bidens klimamøte

Publisert: