Nye reiseråd: Karantenekrav fra Lesvos, Khios og flere andre feriesteder

Fra mandag av må reisende fra flere feriefavoritter i hjemme- eller hotellkarantene.

SYDENSOMMER: Smitten øker i Europa – også på våre favorittreisemål. Mange nordmenn må i karantene etter sommerens Syden-ferie. Bildet er tatt på Kreta ved en tidligere anledning.
Publisert: Publisert:

Etter FHIs vurdering av smittesituasjonen i verden, har regjeringen besluttet å innføre karantenekrav for en rekke populære feriedestinasjoner.

Blant annet er det ingen utvalgte øygrupper som forblir grønne etter at endringene trer i kraft mandag 26. juli.

  • Blir mørkerøde: Både Spania, Kreta og Balearene er nå oppe på mørkerødt smittenivå, som betyr at ubeskyttede reisende derfra må ta karantenen på hotell. Det må også reisende fra Nederland. Folk som har fått én dose og regnes som beskyttet kan ta karantenen hjemme.
  • Blir oransje/røde: Sardinia, Korsika, Sicilia og Nordlige egeiske øyer i Hellas er over på oransje/rødt smittenivå. Nordlige egeiske øyer består av Lesvos, Khíos og Samos. Sveits, Liechtenstein og Estland er også over på oransje. Reisende fra oransje og røde land må i karantene, men kan ta den hjemme.
  • Hele Danmark oransje: Danmarks siste grønne region går nå over på oransje nivå. Det betyr at det nå kan bli begrenset innreise til Norge fra hele Danmark, med krav om negativ test før avreise og innreisekarantene ved ankomst.

Er det unntak for fullvaksinerte? Ja, fullvaksinerte og folk som har gjennomgått covid de siste seks månedene (og kan dokumentere det i gyldig norsk eller europeisk coronasertifikat) er unntatt reisekarantene. Reglene om grønne, røde, oransje og mørkerøde land gjelder altså for uvaksinerte og folk med én dose. Det er flere unntak, blant annet for folk med én dose og karantenehotell. Hva som gjelder for deg finner du på helsenorge.no.

Värmland fortsatt rødt

Også de finske regionene Birkaland og Kajanaland går over til oransje nivå.

Selv om Värmland ifølge VGs oversikt har kommet ned på grønt smittenivå, blir det ingen åpning av Värmland på mandag. Grunnen er at det kun er i partallsuker at regjeringen vurderer om de skal åpne opp.

I oddetallsuker ser de bare på om noen har gått over grensen – altså om noen gule områder eller land burde bli røde eller noen røde land bør bli mørkerøde og få hotellkarantene-krav.

Følgende land fortsetter å være grønne: Bulgaria, Grønland, Island, Italia, Kroatia, Latvia, Litauen, Polen, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.

Fargene baserer seg på antall registrerte smitte per 100.000 innbyggere de siste to uker og snittet av prosent positive prøver i samme periode.

Lilla land

Regjeringen har i tillegg vurdert hvorvidt land og områder på EUs tredjelandsliste skal forbli lilla eller ei.

De har konkludert med at at Israel, Japan, Montenegro og Sør-Korea ikke lenger oppfyller kravene til kategorisering som lilla land.

Det betyr at de ikke lenger har en smittesituasjon som gir grunnlag for noe mildere innreiseregler ved reiser til Norge, som å slippe karantenehotell.

De følgende landene og områdene forblir lilla:

  • Albania, Aserbajdsjan, Australia, Bosnia-Hercegovina, Canada, Kosovo, Moldova, New Zealand, Nord-Makedonia, Qatar, Serbia, Singapore og Taiwan.

Se i VGs coronaspesial for reiseråd om hvilke råd som til enhver tid gjelder og hvilke land man slipper karantenehotell fra.

Publisert: