Økokrim jakter hemmelig selskap etter E24-avsløring

E24 fant hemmelig konto og karibisk selskap registrert på den etterlyste eiendomsbaronen Rolf Gunnar Hultin (73). Nå vil politiet gjøre nye undersøkelser rundt nordmannen som angivelig lurte staten for 26,5 millioner og har ni eiendommer i Dubai.

Førstestatsadvokat Petter Nordeng vil ettergå et hemmelig selskap på De britiske Jomfruøyenes mulige rolle i hvordan 28 millioner forsvant fra en offentlig støtteordning.
Publisert:

E24 publiserte nylig saken «Eiendomsbaroner i eksil» om forretningsmennene Rolf Gunnar Hultin (73) og Terje Oddvar Steinsland (70). De to er tiltalt for å ha fått ut til sammen 28,5 millioner kroner fra den statlige SkatteFUNN-ordningen, ved å oppgi nær 180 millioner kroner i fiktive forskningsutgifter i 12 selskaper, gjennom ti år.

Hultin og Steinsland møtte ikke opp i retten da saken mot dem skulle opp i 2018. Politiet antar at de stakk av fra Norge like før. Siden har begge vært internasjonalt etterlyst.

I Dubai eier de til sammen 12 eiendommer til en anslått verdi av over 20 millioner kroner, ifølge datalekkasjen «Dubai Uncovered».

Vil undersøke selskap i Karibien

Økokrim vil nå gjøre nye undersøkelser i saken, etter at E24 publiserte opplysninger politiet ikke var kjent med.

Dette gjelder et selskap Hultin opprettet i 2005 i det karibiske skatteparadiset De britiske jomfruøyer, og en konto selskapet åpnet hos Lloyds bank på Isle of Man i Irskesjøen samme år.

– Vi har nå hatt et møte i saken og har kommet til at vil undersøke nærmere de opplysningene E24 har fremskaffet om at en av de tiltalte skal ha etablert selskap og bankkonto i «skatteparadiser», sier Petter Nordeng, førstestatsadvokat i Økokrim, til E24.

Fra dette dokumentet går det frem at Rolf Gunnar Hultin, som her bruker sitt andre etternavn Hansen, eier selskapet på De britiske Jomfruøyer.

Konto på Isle of Man

Selskapet på Jomfruøyene het Global Maritime Service & Support. Det er samme navn som et angivelig fiktivt forskningsprosjekt Hultin fikk 800.000 kroner i støtte til gjennom SkatteFUNN-ordningen.

Støtten ble utbetalt i 2005, samme år selskapet på Jomfruøyene og kontoen på Isle of Man ble opprettet.

Økokrim vil nå undersøke om selskapet eller kontoen har spilt noen rolle i å føre pengene ut av Norge:

– Etterforskingen vil blant annet ta sikte på å kartlegge om selskapet eller kontoen har vært benyttet til sikring av utbyttet fra de straffbare handlingene han er tiltalt for, sier Nordeng som ikke kan gi ytterligere kommentarer av hensyn til etterforskningen.

Dette dokumentet viser at det hemmelige selskapet skulle åpne en konto i en bank på Isle of Man.

Lagt ned i 2012

E24 har fått tilgang til informasjonen om selskapet og kontoen gjennom journalistnettverket ICIJ og og den tyske avisen Süddeutsche Zeitung. Dokumentene er en del av Panama Papers-lekkasjen fra 2016.

Dokumentene viser at Hultin eide alle aksjene i selskapet på Jomfruøyene. Verdien av aksjene var 50.000 dollar - i underkant av en halv million kroner med dagens kurs. Ifølge dokumentene hadde Hultin fullmakt til å åpne bankkontoer i selskapets navn.

E24 kjenner ikke til hvor lenge kontoen var aktiv, men selskapet ble lagt ned i 2012.

Hultin brukte Luxembourg-filialen av det panamanske advokatfirmaet Mossack Fonseca til å opprette selskapet. Det skandaliserte advokatfirmaet la ned driften i 2018 som en følge av Panama Papers-lekkasjen.

I 2005 åpnet Rolf Gunnar Hultins karibiske selskap en konto her, i Lloyds bank i Parliament Street på Isle of Man. Politiet vil nå undersøke opplysninger om kontoen.

Forsøk på utlevering

E24 har vært i kontakt med Hultins forsvarer, Lars Faye Ree. Han ønsker ikke å kommentere saken.

E24 har gjentatte ganger forsøkt å nå Terje Oddvar Steinsland på ulike telefonnumre og epost-adresser, uten å lykkes. Steinslands forsvarer har sagt til E24 at han ikke vil videreformidle henvendelser til klienten.

Både Hultin og Steinsland har tidligere nektet straffskyld. Ingen av dem er dømt i saken.

Norge har forsøkt å få begge utlevert fra Dubai, uten å lykkes. De forente arabiske emiraters ambassade i Oslo har sagt i en uttalelse til E24 at de har et «pågående engasjement med sine norske partnere i denne saken».

Økokrim fortalte nylig til E24 at de ønsker en utleveringsavtale med Dubai.

Politiet har tatt beslag i Hultins lilla Lamborghini Diablo, en spesialutgave kun produsert i 150 eksemplarer. Hultins er nummer 114.

Har åtte leiligheter

Hultin ble anmeldt av Skatteetaten i 2013 og etterforsket av politiet i Kristiansand. Økokrim tok etter hvert over saken som munnet ut i en tiltale i 2017.

Ifølge tiltalen skal Hultin ha sørget for urettmessige utbetalinger fra SkatteFUNN-ordnignen på 26,5 millioner kroner mellom 2005 og 2015. Disse pengene er borte.

E24 kunne nylig avsløre at Hultin er nordmannen som har mest eiendom i Dubai. Han står oppført med åtte leiligheter og en butikk i dette bygget i bydelen International City:

Leietagere i dette bygget, hvor Rolf Gunnar Hultin står oppført med åtte leiligheter og en butikk, kan kjøle seg ned i et svømmebasseng på taket.

Hultins leiligheter i Dubai anslås til en samlet verdi på 15 millioner kroner.

Opplysningene om eiendommene i Dubai stammer fra en lekkasje av eiendomsdata fra 2020. Det lekkede materialet ble gitt til E24 av den amerikanske forskningsstiftelsen Center for Advanced Defence Studies (C4ADS).

Fikk penger til gitarskole

Hultins tidligere makker, Terje Oddvar Steinsland, står registrert med tre eiendommer i Dubai-lekkasjen. En av dem er en 100 kvadratmeter stor leilighet i et område som utbygger kaller «Dubais Beverly Hills».

Steinsland er tiltalt for å ha sørget for utrettmessige utbetalinger fra SkatteFUNN på 9,4 millioner kroner, det meste av dette sammen med Hultin.

Et av prosjektene Steinsland sikret støtte til var en digital gitarskole. I dokumenter fra SkatteFUNN beskrev Steinsland prosjektet slik:

«Så vidt vi vet blir Gitarskolen det første systemet i verden som gjør det mulig å tilby denne typen online profesjonell sangopplæring. Vi utvikler i første omgang systemet på norsk, men ser for oss at vi på sikt kan oversette dette til engelsk og tilby produktet på det internasjonale markedet.»

Økokrim mener både prosjektene og kostnadene var fiktive.

Forskningsrådet, som administrerer SkatteFUNN-ordningen, sier til E24 at de har endret regelverket og at Dubai-saken ikke kunne skjedd i dag.

En leilighetene som Terje Oddvar Steinsland står oppført med i Dubai, ligger i dette bygget. Totalt er verdien på leilighetene anslått til seks millioner kroner.

Vil svarteliste Dubai

Mer enn tjue europeiske medier har de siste månedene arbeidet med lekkasjen av eiendomsinformasjon fra Dubai. E24 har ledet arbeidet med avsløringene som har fått navnet «Dubai Uncovered».

Sakene har vist at russiske oligarker og sanksjonerte politikere, europeiske kriminelle på flukt fra politiet og en etterlyst, irsk «mafiaboss» alle er registrert med luksuriøs eiendom i Dubai.

Etter avsløringene har flere fremtredende EU-politikere tatt til orde for å sette De forente arabiske emirater på EUs «svarteliste» for hvitvasking, i likhet med land som Nord-Korea og Cayman Islands. Funnene fra det journalistiske samarbeidsprosjektet ble kalt «svært skadelige for EU».

Publisert:
Gå til e24.no