USAs mektige sentralbank

Feds milliardnedtrapping: – Skal mye til for å være mer aggressiv enn markedet venter nå

– Nedtrappingen av støttekjøpene kan fort havne litt i andre rekke. Det vi lurer mest på nå, er hva Fed sier om inflasjonen og renteutsiktene fremover, sier Nordea-strateg.

MARKEDSAKTØRENE følger nøye med på signalene etter rentemøtet i USA. Bildet er fra børsen i New York ved et tidligere rentemøte.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

I kveld onsdag klokken 19.00 får vi vite om den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) gir startskuddet for nedtrapping, såkalt tapering, av de massive pengepolitiske støttetiltakene.

Blant økonomene er det nå en klar forventning om at sentralbanken vil annonsere et kutt på 15 milliarder i måneden onsdag kveld, slik at kjøpene er helt faset ut til sommeren neste år.

Fed har siden juni i fjor kjøpt verdipapirer for minst 120 milliarder dollar (over tusen milliarder kroner) i måneden for å presse rentene ned.

I tillegg ble styringsrenten kuttet til 0–0,25 prosent, som i praksis anses som et nedre gulv i USA, i mars i fjor.

Ved forrige rentemøte i september varslet Fed at økonomien snart var robust nok til å tåle innstramming, og at beskjed om nedtrapping kunne komme allerede i november.

Les også: Avventende på Wall Street før Fed-dom

Seniorstrateg i Nordea Joakim Bernhardsen tror det skal mye til for at Feds budskap på onsdag oppfattes mer aggressivt enn det som allerede prises inn i markedet.

Taper tantrum

– En bedre annonsert event skal du lete lenge etter, sier seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24.

Han understreker at Fed er svært redd for å overraske markedet, og han tror derfor ikke på noen dramatiske markedsutslag etter onsdagens rentebeslutning.

Feds forrige nedtrapping i 2013 ga derimot en skikkelig støkk i markedene, som senere fikk tilnavnet taper tantrum.

Når etterspørselen etter statsgjeld faller, faller prisene og rentene stiger tilsvarende.

Det har også vært frykt for hva som skjer når pengene som har flommet ut i markedet fra obligasjonskjøpene ikke lenger støtter aksjeprisene. Børsene i USA har steget mye etter coronadippen i fjor, og er nå på rekordhøye nivåer.

Sentralbankens støttekjøp (kvantitative lettelser, eller QE om du vil) tilfører mer dollar i markedet, og skaper bekymringer for både svakere dollar og hyperinflasjon over tid.

Det er derfor ikke ment å være et permanent tiltak.

Fed har denne gangen varslet markedene i god tid før de endrer politikken, for å unngå en gjentagelse av «taper tantrum»-tabben.

– Vi vil først se hva som kommer konkret av nedtrapping, men det kan fort havne litt i andre rekke, for det vi egentlig lurer på nå er hva Fed sier om inflasjonen og renteutsiktene fremover, sier Nordea-strategen.

Renten på tiårig amerikansk statsgjeld har steget i takt med høyere inflasjon og forventninger om økte renter.

Bare midlertidig høy inflasjon?

Sentralbanksjef Jerome Powell har vært under press de siste månedene etter at inflasjonen i USA har steget kraftig til langt over målet på to prosent.

Det kan bety at økonomien holder på å overopphetes, noe som vanligvis krever innstramminger i pengepolitikken.

Tidlig i coronakrisen gjorde Fed-sjefen det klart at inflasjonsmålet er fleksibelt og at midlertidig overskytende inflasjon kan tolereres.

Både Fed og Den europeiske sentralbanken har lenge gått ut fra at den høye prisveksten er forbigående, da den hovedsakelig er et resultat av gjenåpningen etter pandemien.

Etter hvert som høy inflasjon har bitt seg fast og spredt seg i tid preget av flaskehalser og råvareprispress, er spørsmålet hvor midlertidig den egentlig er.

Les også

Den amerikanske sentralbanken varsler at nedtrapping av krisetiltak snart kan komme

Fed har tidligere varslet første renteheving mot slutten av neste år eller begynnelsen av 2023.

– Jeg synes markedet har gått ganske langt i å prise inn renteøkninger fra Fed, sier Bernhardsen og viser til markedsforventninger om to rentehevinger neste år, den første allerede til sommeren.

– Det virker litt overilt, så det skal mye til for at Fed er mer aggressiv enn det som allerede pris inn nå, tilføyer han.

Han tror forventningene er dratt med i dragsuget etter at flere andre sentralbanker har kommet med signaler om raskere renteoppgang, blant annet Storbritannia, Australia og Canada.

Det kan dermed lett ende med at rentene, i hvert fall de korte, faller litt etter onsdagens møte, og at dollaren går noe svakere.

Kan påvirke Norge via renter og valuta

Selv om nedtrappingen fører til mindre etterspørsel av statsobligasjoner, som isolert sett kan gi høyere renter, vil den også motvirkes av lavere tilbud.

Med mindre behovet for krisepakker knyttet til pandemien, vil også utstedelsen av ny statsgjeld minke. Bare timer før Feds rentebeslutning ventes det at det amerikanske finansdepartementet melder at de kvartalsvise utstedelsene av statsgjeld faller for første gang siden 2016, ifølge Bloomberg.

– I den grad nedtrappingen virker inn på Norge, er det gjennom rente og valutakanalen, sier Bernhardsen.

– Selv om det ikke endrer seg dramatisk over natten, og tilbudet blir mindre, så jeg vil nok tenke at over tid gir det et push i retning av høyere renter. Stiger rentene ute, så trekker det rentene opp også her hjemme.

Pimcos USA-økonom Tiffany Wilding ser betydelig risiko for at rentehevingene i USA fremskyndes.

Betydelig risiko for fremskynding av rentehopp

Det globale investeringsselskapet Pimco (Pacific Investment Management Company) sitt hovedscenario er at inflasjonen faller tilbake til målet på to prosent mot slutten av 2022, og at den første rentehevingen fra Fed kommer i 2023.

«Selv om Fed har klart å signalisere denne nedtrappingen uten mye markedsvolatilitet, står de nå overfor utfordringen med å håndtere renteforventningene i møte med økt inflasjonsrisiko», skriver Pimco-økonomen Tiffany Wilding i en analyse.

Pimco har nylig hevet sin inflasjonsprognosene ytterligere, og venter nå at inflasjonen holder seg høy helt inn i tredje kvartal neste år. En lengre periode med høy inflasjon øker risikoen for at langsiktige inflasjonsforventninger også justerer seg høyere – noe Fed vil unngå.

«De neste månedene vil trolig sette Feds tålmodighet på prøve, og vi ser en betydelig risiko for at renteøkninger fremskyndes når sammendraget av økonomiske anslag publiseres i desember», skriver hun.

Les på E24+

– Må regne med at det er et volatilt marked

Bloomberg: Treasury’s Tapering Seen Outpacing Fed, With $1 Trillion in Cuts
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USAs mektige sentralbank
 2. Rentemøte i Fed
 3. Rente
 4. Dollar
 5. Jerome Powell
 6. Inflasjon
 7. Federal Reserve

Flere artikler

 1. Rentemøte i Fed: – Kraftige overraskelser kan gi mer uro

 2. Den amerikanske sentralbanken varsler at nedtrapping av krisetiltak snart kan komme

 3. Den amerikanske sentralbanken starter nedtrapping av krisetiltak

 4. Dette skjer denne uken: Verdens sentralbanker skal i ilden

 5. USA vurderer å avslutte krisetiltak tidligere enn ventet