FINANSKRISEN: FINANSKRISEN:- Fra tropisk storm til kategori 5-orkan

- Ettersom den internasjonale finanskrisen har nærmet seg den norske kysten har den blitt oppgradert fra tropisk storm til å være en kategori fem-orkan, sier sjeføkonom Knut Anton Mork til E24.

Publisert:

Finanskrisens ringvirkninger herjer det norske pengemarkedet, og har overrasket både sentralbanken og markedet med sin styrke.

Fredag formiddag klatret overnattsrenten til 8,31 prosent, opp fra torsdagens 8,03-nivå, melder Reuters. Tre måneder nibor-rente gikk i motsatt retning, og falt ni punkter ned fra torsdagens nivå på 7,53 prosent.

Les også: Gjedrem: - Krisen er større enn ventet

- Mer av det samme

- Ettersom den internasjonale finanskrisen har nærmet seg den norske kysten har den blitt oppgradert fra tropisk storm til å være en kategori fem-orkan, sier Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork til E24.

Det er fortsatt svært stramt i pengemarkedet. Derfor ønsker Mork Gjedrems f-lån til bankene de siste dagene velkommen.

Nå er det avgjørende at sentralbanken følger opp med mer av det samme, mener han.

- Det har allerede hatt en effekt, og månedsrenten (én måned nibor-rente, som er renten når bankene låner seg imellom, journ. anm.) er nesten et prosentpoeng lavere. Dette viser tydelig at dette er noe Norges Bank trenger å gjøre mer av.

Les også:

Mye gjenstår

F-lånene, som Mork i Handelsbankens morgenrapport omtaler som "ekstraordinært store", var et riktig trekk av Gjedrem, og bør akkompagneres av valutaswaper, påpeker Mork.

Men sentralbanken har fortsatt mye arbeid foran seg. Skritt nummer én må være å få de korte rentene ned mot det de har bestemt skal være styringsrenten, 5,75 prosent, sier sjeføkonomen.

- De må styrer likviditeten slik at bankene hver dag har overskuddslikviditet, slik at overnattrenten kommer ned på foliorentenivået. Og slik er det aldeles ikke nå, understreker han, og legger til:

- Når situasjonen er unormal, er det viktig å gjøre unormale ting, sier han.

Først når likviditeten er tilstrekkelig kan det neste riktige trekket være å kutte i styringsrenten, tror Mork.

- Blander begreper

Torsdag gjestet sentralbanksjef Svein Gjedrem programmet RedaksjonEN i Nrk. Der stilte programleder Viggo Johansen Gjedrem følgende spørsmål:

- Hvis bankene har mye penger til rådighet i Norges Bank, er det grunn til at norske banker handler penger med opptil 11 prosent rente seg imellom?

Sentralbanksjefen svarte med å påpeke at det kun er små beløp som omsettes til høye renter i interbankmarkedet. Derfor er det sentralbankens rentenivå på utlån til bankene som er den mest relevante kostnaden for en stor andel av bankenes lån, fremholdt Gjedrem.

Her tar sentralbanksjefen direkte feil, og blander mellom gjennomsnitts- og marginallån, ifølge Mork.

- Skal norske banker ut og gi nye lån, må de forholde seg til om det lønner seg på marginen. Er det høye renter i pengemarkedet vil dette derfor påvirke utlånstilbudet, sier han.

- Det er ikke de billige lånene som teller for bankene, men kostnaden av den siste kronen som lånes ut som betyr noe, presiserer Mork.

Les også: Kristin mener nedsatt styringsrente ikke er viktigst

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om