USA mener Kina manipulerer valutaen: – Lukter mest som et stikk i handelskrigen

Analytikere mener det ikke er åpenbare effekter fra at USA beskylder Kina for valutamanipulasjon. 

VALUTAMANIPULASJON: USA beskylder Kina for å manipulere valutaen for gi seg selv en konkurransefordel, og ber IMF om å granske landets valutastyring
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert:

For første gang siden 1994 har det amerikanske finansdepartementet i USA offisielt satt merkelappen «valutamanipulator» på Kina. Det skjer etter valutaen tidligere denne uken passerte den symbolske grensen på syv yuan per dollar for første gang på elleve år.

Seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, Halfdan Grangård, mener dette virker mer som et utspill i handelskrigen, enn at Kina faktisk har senket valutaen med viten og vilje.

– Om noe så har Kina holdt igjen for å holde valutaen sterkere enn markedet kanskje ville gjort. Det lukter mest som et stikk i handelskrigen, hvis du ser på timingen.

At USA nå mener Kina manipulerer valutaen kommer en uke etter at Donald Trump varslet at kinesiske forbruksvarer verdt 300 millioner dollar får 10 prosent toll fra og med 1. september.

Kinesiske myndigheter sier at valutasvekkelsen er en naturlig markedsreaksjon etter opptrappingen av handelskrigen mellom de to landene, og at det ikke er strategisk motivert.

– Når USA trykker til i handelskrigen er det ikke det unaturlig at det presser kinesisk valuta, sier Grangård.

– Definisjonsspørsmål

Hver dag setter Kina et intervall på valutakursen ut fra sluttkursen dagen før, der de kjøper eller selger egen valuta for å havne innenfor målet.

Kombinasjonen av delvis markedsstyring og delvis markedsprising, gjør det vanskelig å si om Kina har manipulert valutakursen, sier rente- og valutaanalytiker i DNB Markets, Ingvild Borgen Gjerde.

Les på E24+

Bloomberg: Trump går fra handelskrig til valutakrig

– I det siste har den kinesiske valutaen svekket seg på grunn av lavere vekstutsikter, det er helt naturlig. Men at 7-grensen – som myndighetene lenge har forsvart – nå passeres, gjør at det stilles spørsmål om valutamanipulasjon. Det blir et definisjonsspørsmål.

USAs president, Donald Trump, har gjentatte ganger beskyldt Kina for å holde valutaen kunstig lav, og i kunngjøringen fra finansdepartementet skriver de at Kina gjennom markedsinngripen har «en lang historie med å fasilitetene en underpriset valuta.»

– Kina har en historie på å holde valutaen unaturlig svak, men gradvis har de latt valutaen flyte mer fritt. Om det er politisk motivert at de lar valutaen krysse grensen på syv, er vanskelig å si. Men det kan være et svar på Trumps heving av tollsatsene, som gjør at det blir mindre effekt av økte tollsatser, sier Borgen Gjerde.

Les også

Wall Street stengte i minus: Verste uke i år for S&P 500 og Nasdaq

Kapitalflukt

Kina kunne gjort valutaen vesentlig svakere, men at landet da hadde risikert kapitalflukt, sier Grangård.

– Tidligere har vi sett at selskaper og privatpersoner ønsker å sikre verdier i perioder med svak valuta, og at de derfor tar eiendeler ut av landet. Svak valuta støtter økonomisk vekst gjennom økt konkurransekraft, men dette må balanseres.

Grangård får støtte fra Borgen Gjerde, som mener det er viktig for Kina å unngå voldsomme valutafall, da det blir vanskeligere å tiltrekke seg utenlandsk kapital.

TIMING: Kina har ikke interesse av at valutaen skal falle kraftig, noe det heller ikke er tegn til at de gjør, sier seniorøkonom i Handelsbanken Capital Market, Halfdan Grangård.

– Kina har et dypt ønske om å åpne opp markedene og være mer attraktiv for utenlandske investorer. Det er en viktig grunn til at jeg ikke tror Kina vil bruke en kraftig devaluering av valutakursen som våpen i handelskonflikten.

Tvilende til praktisk effekt

At USA nå offisielt går ut og sier at Kina manipulerer valutakursen, mener Grangård ikke har større praktisk betydning.

– Det blir vanskeligere for kinesiske bedrifter å konkurrere om offentlige kontrakter i USA. Jeg har ikke oversikt over hvor mye aktivitet kinesiske bedrifter har i USA, men det er neppe noen krise. USA kan også bruke valutamanipulasjon som begrunnelse for å straffe Kina med tolløkninger, men det virker å komme uansett.

Svekkelsen av yuan kan svekke konkurransekraften for spesielt fremvoksende økonomier, mener Handelsbanken Capital Markets.

DEFINISJONSSPØRSMÅL: Om Kina manipulerer valutaen ved å la markedene la kursen falle er et definisjonsspørsmål, sier Ingvild Borgen Gjerde, som er valutaanalytiker i DNB Markets.

– I utgangspunktet er en svekkelse for kinesisk valuta negativt for alle land, men det er hovedsakelig fremvoksende økonomier som konkurrere med Kina om produksjon, sier han.

En annen effekt Kina vil merke, er at USA nå ber IMF om å granske hvordan Kina styrer valutakursen, sier Borgen Gjerde.

– Men mest av alt er dette noe som kan rettferdiggjøre at det kommer ytterligere opptrappinger i handelskrise, der de sier: «OK, nå har dere tuklet med valutaen, og da hever vi tollsatsene med mer». Jo mer tiltakene trappes opp i handelskrigen, desto vanskeligere blir det å komme til enighet. Det ligger med andre ord ikke an til en løsning på kort sikt.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kronefall gjør ferien dyrere: Nå koster euroen over 10 kroner

  2. Kronen faller til tidenes svakeste nivå mot euroen

  3. Kronen svekkes: – Nøkkeltall begynner å skuffe litt igjen

  4. – Vil holde verdensøkonomien som gissel

  5. Markedet senker forventningene til renten: Ser økende sjanse for norsk rentekutt