Sveitserne skyller gull for 14,2 millioner ned i do hvert år

Så store mengder gull havner i kloakken hvert år at forskerne mener at det i enkelte områder vil være lønnsomt å raffinere det. 

GULL: Store mengder gull havner i kloakken i Sveits vært år.

Foto: © Issei Kato / Reuters Reuters
 • Petter Winther
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Sveitsiske forskere har funnet ut at 43 kilo gull til en verdi av 14,2 millioner kroner skylles ned i den sveitsiske kloakken hvert år. Dette skriver flere internasjonale medier.

Ifølge forskerne kommer gullet fra slam fra rensingen av det edle metallet. I gjennomsnitt raffineres rundt 70 prosent av verdens gull i Sveits.

Forskerne har konkludert med at gullet ikke er skadelig for miljøet og at det heller ikke vil være lønnsomt å utvinne det i stor skala. Likevel mener forskerne det noen steder kan være mulig.

– Enkelte områder i den sørlige Ticino-regionen er konsentrasjonen av gull i kloakken tilstrekkelig høy for at gjennvinning kan være lønnsomt. Dette kommer av at det er stor tilstedeværelse av gullraffinerier i området, skriver forskerne i rapporten, ifølge Bloomberg.

Enormt sølvfunn

Selv om gullfunnet er stort er sjansene for å finne sølv i kloakken betydelig større.

Totalt fant forskerne rundt 3.000 kilo sølv i renseprosessen, noe som skal ha en markedsverdi på omkring det samme som gullet.

I tillegg til de edle metallene ble det funnet en rekke mineraler som vanligvis blir brukt i produksjon av elektronikk, skriver CNN.

Dette er ikke første gang i år man finner store verdier i den sveitiske kloakken. To spanske kvinner er under etterforskning etter å ha skylt ned 100.000 euro, nærmere en million kroner i toalettet.

– Det kan være penger brukt i kriminalitet de forsøkte å bli kvitt. Vi er nødt til å undersøke hvor pengene kom fra, sa sveitsisk politi til CNN i september.

Hendelsen fant sted i mai i år på toaletter i en bank, og nærliggende restauranter.

Her kan du lese mer om

 1. Gull
 2. Sveits
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Tommy tjener på gullfesten: – Ikke aktuelt å ta gevinst

 2. Gullet har fått en Meghan Markle-effekt

 3. Betalt innhold

  Hva er sammenhengen mellom sjeldne jordmetaller, handelskrig og telefonen din?

 4. Annonsørinnhold

 5. Storbank tror gullprisen skal opp 75 prosent innen halvannet år

 6. Ingebrigtsen-familien mer enn doblet overskuddet