Lover 100000 jobber

Gordon Brown lanserer en ny økonomisk kriseplan som sammenlignes med Roosevelts New Deal.

LANSERER NY KRISEPAKKE: Statsminister Gordon Brown har innledet en vinteroffensiv fra Labour og den britiske sentralbanken for å ta grep om den økonomiske krisen.
Publisert:

Millioner av pund skal pøses inn i offentlige byggearbeider og offentlige investeringer. Skoler og sykehus skal oppgraderes og bygges om, den nedslitte britiske jernbanen skal moderniseres og det skal investeres i supermoderne, raskt bredbånd i hele landet. I tillegg skal det brukes store ressurser på moderne miljøprosjekter, som el-biler og vindkraft, noe som skal være med å gjøre den britiske økonomien til det Brown kaller en "lavkarbon økonomi".

Grønn offensiv
–I stedet for at krisen presser miljøpolitikken stadig lenger ned på prioriteringslisten, må miljøet være en del av løsningen på krisen, sier Gordon Brown, som hevder at de grønne tiltakene han nå foreslår ligner – og endog er mer omfattende enn den "Grønne New Deal" som påtroppende president i USA, Barack Obama, allerede har lansert.
Det er i et eksklusivt intervju i the Guardians søndagsutgave, the Observer, at Brown avslører sine nye og ambisiøse planer. Brown, som bare for et halvt år siden var så skadeskutt og upopulær at politiske eksperter knapt trodde han ville overleve julen, har inntatt lederrollen når det gjelder å ta grep om den økonomiske krisen internasjonalt. I løpet av høsten lanserte han flere tunge tiltak for å bremse resesjonen, og det nye året er ikke mer enn noen dager gammelt før 2009-offensiven er i gang fra Labour-strategene.
Det var neppe tilfeldig at The Observer ble invitert til Gordon Browns julepyntede, private hjem i Queensferry i Skottland, mens hans lille sønn stadig krabbet opp på fanget til faren under intervjuet. For Browns strateger er det viktig å bygge både en handlekraftig leder, og samtidig vise at statsministeren er en av folket.

Flere krisetiltak
Gårsdagens kriseplan er bare starten på vinteroffensiven fra Labour-regjeringen og den britiske sentralbanken:
Allerede denne uken er det ventet at den britiske sentralbanken, The Bank of England, vil sette ned renten ytterligere, fra 2 prosent til 1 eller 1,5 prosent.
* Neste uke har Gordon Brown innkalt sentrale finanspolitikere, næringslivs- og fagforeningsledere til krisemøte for å diskutere gårsdagens krisepakke.
* I løpet av januar har han også planlagt en tre dagers tur ut på landsbygda i England og Wales, først og fremst for å vise at sjefen ikke lukker seg inne i Downing Street i London når krisen rammer ute i lokalsamfunnene.
* Den britiske regjeringen vurderer også komme med redningspakke nummer to overfor bankene, da den første del-nasjonaliseringspakken ikke har vært tilstrekkelig til å få opp lånevilligheten bankene imellom.

Ikke nok
Reaksjonene på Browns nye krisepakke har foreløpig vært avventende, men konservative politikere spør seg om dette er tilstrekkelig, og om det er disse virkemidlene som vil virke. Når 1,9 millioner briter allerede er uten arbeid, og det ventes at tallet vil stige opp mot 3 millioner i løpet av ett par år, så er kanskje ikke 100000 nye jobber mer enn en dråpe i havet, hevder opposisjonen.

Les også:

Les flere nyheter på E24

Publisert: