Britene ut av EU

Varemerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk

Krangling og kaos i brexitkampen kan svekke Storbritannias rykte som et dannet og tedrikkende land der man dyrker kongehus og fotballstjerner.

Storbritannias statsminister Boris Johnson.

CHRISTOPHER FURLONG / POOL
  • NTB
Publisert:

Røde telefonkiosker, svarte drosjer og en dronning som har sittet på tronen så lenge noen kan huske – det er noen av bildene som dukker opp når folk tenker på Storbritannia og London.

Den siste tiden er det derimot demonstrasjoner, politisk krangel og veien mot et varslet brexitkaos som har preget inntrykkene fra øyriket. Det kan svekke varemerket Storbritannia, tror eksperter.

Usikkerhet

Bildet som kommer fram i mediene for tiden, er ikke positivt, fastslår varemerkeekspert Eva Ossiansson ved Göteborgs universitet. Selv uten bråket rundt brexit, er utmeldingen fra EU en varemerkeutfordring, mener hun.

– At en part forlater et fellesskap, er vanskelig å se som noe positivt. Når det fremstår som stadig med parodisk, er det ikke til gagn for landet eller for næringslivet, sier hun.

For næringslivet kan nettopp usikkerheten som kan leses mellom linjene i saker om politisk spill og Boris Johnsons bitende uttalelser, avgjøre om man vil satse i for eksempel London, sier Ossiansson. Hun får støtte fra kollega Johan Anselmsson ved Lunds universitet.

– Til sjuende og sist handler forretninger og investeringer om troverdighet, sier Anselmsson, som også er varemerkeekspert.

De to tror likevel ikke brexitbråket kommer til å gå nevneverdig ut over turismen til Storbritannia. Der spiller valutakurser en mye større rolle.

Alastair Grant / AP

– Fargerik

Selv om den politiske situasjonen kanskje mangler sidestykke, så er ikke dette første gang det britiske varemerket har vært i endring. Tony Blair lanserte Cool Britannia i 1997, et konsept som skulle signalisere kreativitet og økonomisk optimisme. Spice Girls og Oasis ble trukket fram som symboler på hvor kult det moderne Storbritannia var blitt.

Men der Cool Britannia var en bevisst satsing på fornyelse, har dagens regjering langt mindre kontroll på de endringene som skjer med merkevaren nå. Og Boris Johnson har ikke samme karisma som Blair, mener Ossiansson.

– Han er kanskje fargerik, men han skaper ikke så positive assosiasjoner. Og dersom hans væremåte oppfattes som negativ, så er det det bildet som kommer i fokus, sier hun.

Les også

Her vil brexit «treffe» først: - Vil bli et lite helvete for oss

– Kan rettes opp igjen

Ekspertene øyner likevel håp for Storbritannias omdømme. De sier også at næringslivet kan hente seg inn ganske raskt dersom det forholdsvis fort kommer en løsning på EU-utmeldelsen. Ossiansson mener en avklaring av brexitsituasjonen igjen kan føre tankene over på ting som har en mer positiv gjenklang.

– I løpet av to-tre år kan vi være tilbake til assosiasjoner om kongehus og rosebed igjen, tror Anselmsson.

Her kan du lese mer om

  1. Britene ut av EU

Flere artikler

  1. Brexit: Samarbeidsparti vil velte Johnsons avtale

  2. Storbritannia håper på handelsavtale bit for bit

  3. Valg i Storbritannia: – Markedet vil få brexit overstått, og tror det er Johnson som kan få det til

  4. Annonsørinnhold

  5. Norsk forretningsadvokat i London merker brexit-nerver: – En slik avtale har aldri blitt inngått

  6. Norsk gründer frykter hard brexit: – Aktuelt å legge ned London-virksomheten