Saksøkt for veldedighetsmisbruk: Nå må Trump betale 18 millioner kroner

Som følge av et forlik med statsadvokaten i New York må president Donald Trump betale tilbalke to millioner dollar, etter at han angivelig skal ha misbrukt sin veldedige organisasjon Trump Foundation.

Alex Brandon / AP
Publisert:,

Pengene går til en rekke ulike veldedigehstorganisasjoner, som samlet inn til penger til Trumps stiftelse - blant annet via et veldedighetsarrangement for krigsveteraner.

Tilbakebetalingen skjer som et ledd i et forlik med statsadvokaten.

Det melder flere amerikanske medier, blant andre ABC News og CNN.

Saksøkt

Delstaten New York saksøkte i fjor sommer Trump Foundation med anklager om at Trump og hans eldste barn drev den ulovlig, og brukte midlene til å berike hans prtesidentvalgkamp i 2016.

Torsdag besluttet delstatsdommer Saliann Scarpulla at presidenten må betale summen tilbake til organisasjonene, en sum som tilsvarer drøyt 18 millioner kroner.

Søksmålet inkluderte hans tre eldste barn, Ivanka, Eric og Donald jr.

Det hvite hus har ikke kommentert saken overfor CNBC. Trump skrev imidlertid på Twitter i sommer at han «won’t settle this case!».

Stiftelsens advokater har tidligere sagt at søksmålet er «politisk motivert».

Trump må punge ut i sivilsak

Oppløst

Dagens beslutning fra dommer Scarpulla fastslår at Trump Foundation skal oppløses, og at pengene som står igjen på stiftelsens konto skal betales tilbake.

Sjefen for påtalemyndigheten i New York, Letitia James, mente presidenten måtte betale 25 millioner kroner i erstatning, men dommer Scarpulla kuttet beløpet til 18 millioner.

Trump kommer fra New York, men i høst meldte presidenten flytting til Florida. Det begrunnet Trump blant annet med at han er «blitt behandlet veldig dårlig av de politiske lederne i både byen og delstaten».

Trump skal ha brukt sin veldedige organisasjon som privat pengebinge