Stormaktenes handelskrig

USA og Kina skal være enige: Trapper ned tollene

Markeder verden over reagerer positivt på nyheten om at de to stormaktene nå skal trappe ned tollene.

Kevin Lamarque / X00157
  • Hanna Ghaderi
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

Kina og USA skal ha blitt enige om å fjerne toll i faser etter hvert som handelsavtalen mellom de to stormaktene skrider frem, skriver Bloomberg News torsdag.

De viser til den kinesiske tjenestemannen Gao Feng i det kinesiske handelsdepartementet.

– Størrelsen på tollettelsene som vil komme i den første fasen, vil avhenge av innholdet i avtalen som undertegnes i løpet av de neste ukene, sa han, uten å gi ytterligere detaljer.

Han la også til at de to sidene har hatt «konstruktive samtaler» de siste to ukene. Feng kunne også røpe at tid og sted for signeringen ikke har blitt avgjort enda.

Ifølge Reuters skal Feng også ha sagt at andelen av kansellerte tollsatser må være den samme fra begge parter, og hvor store tollsatsene skal være kan forhandles.

Amerikanske myndigheter har så langt ikke bekreftet avtalen.

Les også

USA og Kina skal være enige om prinsippene i handelsavtale

Markedet reagerer positivt

Børsene i Asia reagerer positivt på nyheten etter at det i morgentimene var blandet. Hang Seng-indeksen snudde opp til 0,7 prosent etter meldingen.

Det gjør også oljeprisen (Brent spot) som bykser til 62,22 dollar fatet.

Dollaren svekker seg etter nyheten, og faller mot både krone og euro.

I USA vender handelen i terminkontraktene til de største børsene opp, og indikerer nå en oppgang på rundt 0,5 prosent når børsene åpner senere på dagen.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Cicilie Andersen/E24
Les også

Summers: Handelsavtale gir ikke et «økonomisk nirvana»

– Kan se begynnelsen på slutten

– Hvis dette stemmer er det et vesentlig steg i rett retning for å nedtrappe konflikten, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank til E24.

Han mener stemningen i den spente konflikten nå kan snu.

– En forutsetning kineserne har hatt for at Xi Jinping skal reise til USA for å møte Trump er nettopp en reduksjon av tariffer, og at Trump-administrasjonen synliggjør vilje indikerer definitivt at vi kan se begynnelsen på slutten av handelskonflikten, påpeker sjefstrategen.

Lie forventer at aksjemarkedet vil reagere positivt på utviklingen, og peker blant annet på at handelskrigen har vært med på å bidra til en svakere utvikling i verdensøkonomien.

– Dette er ny informasjon som vil gi optimismen etter bedre nøkkeltall den siste tiden ytterligere fotfeste. Det kan gi mer oppside i aksjemarkedet.

Hovedindeksen på Oslo Børs åpner torsdag morgen opp 0,15 prosent.

Les også

Svakeste vekst i Kina siden 1992

– Håper det gir grunnlag for høyere inntjeningsvekst

De ledende USA-børsene har de siste ukene tatt seg opp til rekordhøye nivåer, etter et år der pilene har pekt oppover.

– Men kursoppgangen i aksjemarkedet så langt i år har utelukkende vært drevet av at aksjene har blitt dyrere i forhold til den forventede inntjeningen ettersom de har steget samtidig som forventet inntjening har falt.

Lie påpeker at prisingen i det globale aksjemarkedet i forhold til forventet inntjening (såkalt price/earnings, journ.anm.) så langt i år har steget rundt 20 prosent.

Samtidig har forventningene til selskapenes inntjening blitt kraftig nedjustert gjennom året, i stor grad på grunn av nedkjølingen i verdensøkonomien.

– Det er ikke skrekkelig dyrt, men det finnes en grense på hvor lenge det kan drive aksjemarkedet. Det vi nå håper å se er at denne utviklingen gir grunnlag for høyere inntjeningsvekst fremover, at forventningene til inntjeningen kommer opp og at selskapene blir mer positive til utsiktene sine, sier Lie.

Enige om prinsippene

Tidligere i november meldte det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at USA og Kina har kommet til enighet om prinsippene i handelsavtalen.

I oktober meldte de to stormaktene at de hadde oppnådd en «delvis handelsavtale» som ville føre til «våpenhvile» i handelskrigen.

Handelskrigen har pågått i mer enn ett år. I løpet av året har USA innført toll på Kinesiske varer for milliarder av dollar. Kina har til gjengjeld økt egne tollsatser på varer, og vekket frykt for tregere global økonomisk vekst.

Her kan du lese mer om

  1. Stormaktenes handelskrig
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Brått børsfall i Europa – handelshåpet visner

  2. Kina halverer tollsatsene på flere hundre amerikanske varer

  3. Økonomer om handelsavtale: – Usikkerheten er ikke borte

  4. Annonsørinnhold

  5. Trump sier første steg i en handelsavtale med Kina er nær

  6. USA og Kina nær delavtale i handelskrigen