Ber Yellen heve renten nå

Neste uke er det klart for rentemøte i den amerikanske sentralbanken Fed. Nå ber de fremvoksende økonomiene USAs sentralbanksjefer få ut fingeren og heve renten.

PÅ GJERDET: Fed-sjef Janet Yellen har lenge utsatt en renteheving i USA. Landet har siden finanskrisen operert med en nullrentepolitikk.

Brendan Smialowski
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

De siste ukene har verdens børser opplevd store svingninger som følger av usikkerheten i Kina, og spørsmålet om Fed vil stemme for renteheving allerede neste uke.

Torsdag gjorde Indonesias nestkommanderende i sentralbanken, Mirza Adityaswara, det klart at han håper amerikanerne nå annonserer det lenge forventede rentekuttet.

– Vi tror USAs pengepolitiske beslutningstagere er blitt forvirret med tanke på hva de burde gjøre. Usikkerheten har skapt uro, sier han til Financial Times (krever innlogging).

– Situasjonen vil forbedre seg så snart Fed tar en avgjørelse, og gir markedene klar beskjed om de vil øke rentene en eller to ganger til før det sier stopp, fortsetter han til avisen.

Les også

USA kliner til med kjempevekst i andre kvartal

Dette står i kontrast til den beskjeden Verdensbankens sjeføkonom Kaushik Basu kom med i forrige uke da han understreket at en renteheving fra Fed kan føre til panikk og uro i markedene, skriver Financial Times.

Ikke alene

Til tross for Verdensbankens advarsler, er beskjeden fra verdens fremvoksende økonomier klar: «Hev renten, USA!»

– Usikkerheten rundt om Fed vil heve rentene eller ikke skader mer enn om de faktisk gjør det, sa Perus sentralbanksjef Julio Velarde under et besøk i Seuol i forrige uke.

Les også

Kinas myndigheter knyter igjen pengesekken: Børsene faller igjen

Han ble fulgt av Mexicos Agustín Carstens som mente at en renteøkning vil være bra for USAs naboland i sør, skriver Financial Times.

– Det er bedre om vi får en økning nå, og deretter går sakte oppover, enn at Fed blir tvunget til å øke renten kraftig senere, understreket også Indias sentralbanksjef Raghuram Rajan tidligere i sommer ifølge avisen.

(Saken fortsetter under bildet)

VENTER: Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken.

Nils Bjåland

Ventet på arbeidsmarkedet

– Jeg personlig er i tvil om det blir heving eller ikke. Vi er i en diskusjon her i Handelsbanken, om det kommer en heving eller ikke. Det er nå flere gode argumenter for at det bør skje, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til E24.

– Særlig bedringen i arbeidsmarkedet taler for en heving nå. Onsdag fikk Fed til og med en bekreftelse på at USAs arbeidsmarked er godt. Da en undersøkelse viste at det aldri før er blitt skapt så mange nye jobber i landet, fortsetter han.

Ved sist rentemøte gjorde Fed det klart at de fortsatt venter på en bedring i arbeidsmarkedet før de setter opp renten.

– Vårt mål er å trygge amerikanske jobber, sa Fed-sjef Janet Yellen før sommeren.

Mork tror nå arbeidsmarkedet er kommet opp på det nivået Yellen har ønsket å se. Også DNB gjør det klart i sin morgenrapport at tiden nå kanskje har kommet for en renteheving i USA.

– Antall nye jobber steg betydelig mer enn ventet, til det høyeste nivået som noen gang er registrert i undersøkelsen. Dette er nok en indikator som underbygger at arbeidsmarkedet er sterkt nok til at Fed kan, og bør begynne å sette renten opp, skriver seniorøkonom Knut Magnussen i DNBs rapport.

Les også

Røde børser i Asia etter svakeste tall siden finanskrisen

Dette setter stopper

– Noe som peker i retning av å vente er at inflasjonen, slik Fed måler den, kun ligger på 1,2 prosent, mens Fed ønsker at den skal ligge på 2 prosent. Samtidig er markedsuroen trolig noe Fed kommer til å ta hensyn til, sier Mork.

– De fremvoksende økonomiene mener urolighetene vil forsvinne dersom Fed hever renten. Hva tror du?

– Forventningene har nok skapt noe uro, men det er nok Kina som er den største driveren til de volatile børsene. Jeg tror også det er stor sjanse for at en renteheving kan føre til panikk, og at folk vil selge vekk alle aksjene sine, særlig de i fremvoksende markeder, så det er ikke sikkert at dette vil være bra for de fremvoksende økonomiene, sier Mork til E24.

Han legger imidlertid til at frykten for at den lave renten i USA kan føre til at folk tar opp store lån, også kan være en faktor som tvinger amerikanerne til å sette opp renten.

Sakte heving

Mork er usikker på om Yellen og de andre sjefene i Fed vil heve renten på septembermøtet eller om de vil utsette til oktober eller desember med den første hevingen.

– Jeg ser ikke bort ifra at det vil komme en heving nå, men den vil bli liten, kanskje på et kvart prosentpoeng eller noe lavere, sier Mork.

– Etter denne hevingen tror jeg det vil gå svært sakte oppover, og at Fed vil bruke lang tid på å nå det rentenivået de mener er riktig.

Ved siste renterapport virket Fed mer positive rundt heving, enn de har vært på lenge. Men fortsatt var det da ingen av beslutningstagerne som stemte for renteheving. Dersom det ikke kommer en heving nå er det likevel spennende å se hvor mange som vil stemme for renteheving.

Federal Reserve avholder sitt rentemøte 16–17. september.

Les også

Kina åpner valutamarkedet for utenlandske sentralbanker

Les også

Lavere jobbvekst i USA

Les også

– Noen mørke skyer i horisonten

Her kan du lese mer om

  1. USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Om vi venter for lenge, kan vi utilsiktet skape resesjon

  2. Økonomene tror Fed holder seg i ro en stund til

  3. Sjeføkonom om avgjørende Yellen-tale: – Veldig redd for å drepe oppgangen i økonomien

  4. Annonsørinnhold

  5. Siste opptreden som Fed-sjef: Yellen rører ikke renten

  6. Det viktigste rentemøtet på lang tid:
    Hva gjør Yellen?