Trump strekker seg langt for«America first»: Vurderer straffetoll på gummistrikker

Trump-administrasjonen utreder om import av gummistrikker utgjør en trussel for 150 amerikanske arbeidsplasser. I så fall skal det tas affære.

GUMMI SKAL BESKYTTE AMERIKANSKE ARBEIDSPLASSER: Donald Trump håper den amerikanske økonomien skal sprette oppover. Et lite grep er å innføre straffetoll på import av gummistrikk.
Publisert: Publisert:

Donald Trump er villig til å strekke seg langt for å beskytte amerikanske selskaper og arbeidsplasser mot utenlandsk konkurranse.

I håp om at salget til et selskap i Arkansas skal sprette opp vurderes det nå å innføre en straffetoll på 133 prosent på gummistrikk, ifølge CNN Money.

Alliance Rubber Company er nemlig bekymret for at importerte gummistrikker fra Kina, Thailand og Sri Lanka utgjør en trussel mot deres 150 arbeidsplasser på amerikansk jord.

Derfor ba selskapet det amerikanske handelsdepartementet om å sette i gang en utredning for å sjekke om det stemmer.

Les også

Oljerekyl øker sjansen for renteheving: – Oljenedturen er over

Har sjekket nesten 100 importvarer

USA importerte om lag 20 millioner gummistrikker fra de tre asiatiske landene til sammen i 2017.

Saken er i det hele tatt svært liten i det store handelsbildet, men illustrerer igjen Trumps iver etter å styre USA i en mye mer proteksjonistisk retning.

Forrige uke kom det frem at Trump-administrasjonen vurderer å legge høye straffetoller på stål og aluminium, hvorpå Kina svarte at det ikke vil gå upåaktet hen.

Samtidig er det stadig flere som uttrykker bekymringer for om USA kan være på vei inn i en handelskrig med Kina.

VIL BESKYTTE JOBBER: President Donald Trump rikker seg ikke fra politikken han skiltet med i valgkampen om å gjøre alt for å beskytte amerikanske jobber. Administrasjonen hans er snart opp i 100 etterforskninger av ulike importvarer.

Den litt mindre alvorlige saken med gummistrikkmarkedet begynte torsdag denne uken, bare tre uker etter at selskapet i Arkansas sendte inn anmodningen.

– Departementet skal handle raskt, sa handelsminister Wilbur Ross i en pressemelding, hvor han også lovet en rettferdig vurdering.

– Trump-administrasjonen er forpliktet til å håndheve USAs handelslover som sikrer at amerikanske bedrifter og arbeidstagere står overfor rettferdige forhold for å konkurrere, sier Ross.

Siden Donald Trump ble sverget inn som president for litt over et år siden har Handelsdepartementet satt i gang gjennomgang av nesten 100 ulike importvarer.

Dette er en økning på 81 prosent fra året før, ifølge en rapport fra departementet.

Les også

Tolv selskaper får dyrke cannabis i Danmark

Kan strekke seg til straffetoll på 133 prosent

Ifølge dem selv står selskapet i Arkansas for brorparten av produksjonen av gummistrikker i USA.

I anmodningen til handelsdepartementet anklaget de utenlandske produsenter for å selge gummistrikkene til en pris 60 prosent lavere enn de er verdt.

Handelsdepartementet og den uavhengige amerikanske handelskommisjonen skal nå undersøke om importerte gummistrikker blir solgt i USA for en så lav pris at de presser Arkansas-selskapet ut av markedet.

Dersom de finner at Kina, Sri Lanka og Thailand opererer med urettferdige priser i USA kan Trump-administrasjonen pålegge dem straffetoller på alt fra 27 til 133 prosent.

Handelsdepartementet rapporterte også at hver av de tre landene bedriver sjenerøs subsidiering av gummistrikkproduksjon, som gjør at de kan selge produktene billig.

Les også

Spår bratt oppgang i verdens viktigste rente

Les også

Trump har lagt fram ambisiøst budsjettforslag for 2019

Les også

Høyeste lønnsvekst i USA siden juni 2009

Publisert:
Gå til e24.no