USAs industri danner felles front mot Trump

– Nok er nok.

FÅR HARD MOTSTAND: Store amerikanske selskaper har dannet felles front mot Donald Trumps proteksjonistiske politikk.

Foto: Leah Millis Reuters
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Donald Trumps økende appetitt for straffetoll har gitt USAs president mye motstand også på hjemmebane, men nå trappes innsatsen mot handelskrigen betydelig opp i amerikanske bedrifter.

Mer enn 60 mektige industriorganisasjoner i USA gikk onsdag sammen om å danne en ny, felles front mot Trumps proteksjonisme.

Koalisjonen kaller seg «Americans for Free Trade» og inkluderer noen av verdens største selskaper, som Apple, Facebook, Amazon, Walmart, Microsoft og Exxon Mobil, alle gjennom sine respektive bedriftsorganisasjoner.

Les også: (+) Hva om økonomien og markedene er enda bedre enn de ser ut som?

– Nok er nok

– Nesten alle industrisektorer i den amerikanske økonomien er involvert, sier topplobbyist David French i National Retail Federation, som blant annet representerer Amazon og Wallmart, til Reuters.

Les også

SSBs skrekkscenario: Handelskrig kan sende Norge inn i resesjon

– Mange interessegrupper trodde dette aldri ville gå så langt, men effekten av tollsatsene har endelig fått alle til å si: «Nok er nok», sier Nicole Vasilaros i National Marine Manufacturers Association.

Næringen trues av masseoppsigelser etter å ha sett kostnadene øke så mye som 35 prosent, ifølge nyhetsbyrået, som skriver at den nye koalisjonen vil rette sitt fokus på lobbyarbeid inn mot republikanske medlemmer av Kongressen.

Trumps handelskrig beror på presidentens lenge uttalte mål om å få flere bedrifter til å produsere varer i USA, fremfor at de samme varene importeres fra land hvor de kan lages billigere.

Første byggetrinn

Slik håper presidenten å styrke økonomien og sikret jobbgrunnlaget til flere amerikanere.

Men ledende økonomer mener Trumps tollmurer, foruten å skade global handel, også er til skade for amerikanske bedrifter og vil virke mot sin hensikt.

Trump har innført 25 prosents straffetoll på import av stål, 10 prosent på aluminium, og 25 prosent straffetoll på en rekke kinesiske varer for totalt 50 milliarder dollar.

Les også

Canada og USA har startet handelssamtaler

Men handelsmuren mot Kina er fortsatt bare i første byggetrinn: Trump har lagt frem en omfattende liste over kinesiske varer som også skal få straffetoll, som enn så lange ikke har blitt iverksatt.

Listen omfatter en rekke ulike forbruksvarer for ytterligere 200 milliarder dollar. Kina har varslet at de vil svare med hard mynt, og ikke bare egne tollsatser.

– Det er ikke for sent

Tirsdag skal kinesiske regjeringsmedlemmer ha varslet at landet vil nekte søknader fra amerikanske bedrifter som vil operere i landet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Les også

Verdens største handelsavtale under utforming i Singapore

Apple-sjef Tim Cook, som for øvrig lanserer nye iPhone-modeller onsdag, har advart om at deres produkter vil bli dyrere dersom tollsatsene trer i kraft.

Han er i godt selskap.

– De siste åtte månedene har det blitt gjort mye arbeid for å overbevise presidenten og administrasjonen om at tariffsatsene ikke vil fungere. Vi mener det ikke er for sent, sier toppsjef Dean Garfield i Information Technology Industri Council, som blant annet representerer Apple og Alphabet.

Les også

Kina handelsoverskudd med USA rekordhøyt

Les også

USA kan annonsere nye toller på Kina-varer i dag

Les også

Canadas utenriksminister optimistisk om ny Nafta-avtale

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. USA

Flere artikler

  1. Flokene som må løses i handelskrigen

  2. Ny rapport: Amerikanske forbrukere og bedrifter tar regningen for Trumps handelskrig

  3. Trump gjør alvor av Kina-trussel - innfører kjempetoll

  4. – Intet kompromiss i sikte

  5. Vurderer høyere Kina-toll