Tyrkiske energiselskaper rammet av kraftig valutafall: – Tjener ikke nok til å betale avdrag

Statlige reguleringer og en kraftig svekket valuta skaper storstilte problemer for Tyrkias kraftselskaper.

SLITER: Tyrkia er en av de raskest voksende økonomiene i verden, men grunnet en valuta i fritt fall, sliter kraftselskapene med å betale tilbake store lån i utenlandsk valuta.

Foto: Takis Takatos/Illustrasjonsfoto AFP
Publisert:

Den tyrkiske sentralbanken mangler ikke utfordringer, med lira i fritt fall etter en rekke kontroversielle beslutninger av president Recep Tayyip Erdogan, som stadig får et sterkere grep rundt landets økonomi.

Fra siden kommer nok et problem seilende, for flere tyrkiske energiselskaper sliter med å betale gjelden sin i utenlandsk valuta grunnet den største svekkelsen i landets valuta siden kuppforsøket i 2016.

Bloomberg skriver at enkelte selskaper ikke tjener nok på strømsalg til å betale utestående lån og renter, ifølge landets forening for strømprodusenter.

Les også

Tyrkiske markeder skjelver etter Erdogan-grep

Tunge energi-investeringer

De siste 15 årene har Tyrkias energiselskaper brukt 95 milliarder dollar på blant annet opprusting av strømnettet og nye typer strømproduksjon.

Det har resultert i utestående lån på 51 milliarder dollar, eller 409,6 milliarder kroner, som selskapene nå sliter med å betale.

Det tilsvarer 15 prosent av landets utestående gjeld i utenlandsk valuta.

Ifølge sjeføkonom, Zumrut Imamoglu i den tyrkiske industri- og næringsorganisasjonen Tusiad, kan ikke liren ta hele skylden for den potensielle lånekrisen.

– Selv om kostnadene øker som følge av svekkelsen av liren, kan ikke selskapene oppjustere prisene sine som følge av reguleringer og pristak, som igjen skaper finansielle problemer, sier han til Bloomberg.

Trenger penger raskt

Prisen per megawatt-time har falt fra 45 til 81 dollar siden 2010, og har ført til at enkelte strømprodusenter har reforhandlet avtalene sine med kreditorer.

Styrelederen for landets forening for strømprodusenter, Cem Asik, sier investorer må åpne lommeboken om man skal overleve tiden som kommer.

– Kraftverk uten noen form for innkjøpsavtale med staten, må betale ned rundt tre milliarder dollar i gjeld i året, noe som er mye mer enn hva de kan betale, sier han.

Som et midlertidig tiltak vil den tyrkiske staten kompensere de selskapene som har høyere kostnader enn hva de får inn på strømsalg.

Wall Street Journal skrev nylig at Tyrkia er et av utviklingslandene som har høyest gjeld i utlandet.

Erdogan kontrollerer sentralbanken

FAMILIESELSKAP: Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan utnevnte sin egen svigersønn, Berat Albayrak, til finansminister mandag. Svigersønnen er tidligere energiminister. Liren så i den forbindelse sitt største fall mot dollaren siden kuppforsøket i 2016.

Foto: Ozan Kose AFP

Den tyrkiske liren har falt 20 prosent mot dollaren så langt i år, skriver Bloomberg.

Sentralbanken har økt renten med fem prosentpoeng siden april grunnet høy økonomisk vekst i landet.

Det har provosert den president Erdogan som har gått til angrep på sentralbanken for å holde styringsrenten for høy. Selv har han i valgkampen tatt til orde for at renten må senkes.

Nå, etter at den nyvalgte presidenten har kommet i posisjon, har han lagt opp til at nettopp dette kan skje med innføring av nye kontroversielle regler som lar presidenten i landet selv utnevnte sentralbanksjefen, i tillegg til komiteen som bestemmer styringsrenten.

Renten (yield) på tyrkiske statsobligasjoner med ti års løpetid har steget 0,77 prosentpoeng til rekordhøye 17,84 prosent, skriver nyhetsbyrået.

Les også

Erdogan erklærer valgseier i Tyrkia

Les også

Frykter investorflukt fra Tyrkia

Les også

Valget i Tyrkia kan bli tøffere for Erdogan enn ventet

Her kan du lese mer om