ESB bremser seddelpressen – kutter støttekjøpene

Den europeiske sentralbanken forlenger de kvantitative lettelsene, men vil fra april ikke lengre sprøyte 80 milliarder euro inn i eurosonens økonomi.

 • Karl Wig
 • Kristin Norli
Publisert:

– Vi ser at pengepolitikken siver over i realøkonomien og hjelper både på investeringer og økt lønnsomhet i næringslivet, begrunner sentralbanksjef Mario Draghi.

I dag gir ESB enorme kvantitative lettelser gjennom obligasjonskjøp for 80 milliarder euro i måneden, men programmet utgår i mars.

Torsdag varslet sentralbanken at de forlenger programmet fra april, men uten at seddelpressen går like varm: Da reduseres støttekjøpene med 20 milliarder euro til 60 milliarder euro i måneden.

DNB Markets er overrasket over nedtrappingen.

– Vi og mange andre ventet en forlengelse av kjøp på 80 milliarder til september, sier valutastrateg Magne Østnor til E24.

Åpner for å snu

Selve rentepolitikken holdes uendret. Refirenten står fortsatt på 0,0 prosent, mens innskuddsrenten fortsetter i minus 0,4 prosent.

De reduserte obligasjonskjøpene vil gjelde fra april og ut desember 2017, men ESB sier programmet kan fortsette inn i 2018 dersom de finner det nødvendig.

Reduksjonen på 20 milliarder er heller ikke skrevet i stein, varsler Draghi:

– Hvis utsiktene blir dårligere igjen, vil vi øke kjøpene igjen, enten i lengde eller størrelse, sa på pressekonferansen som fulgte sentralbankens beslutning.

– Det er ikke å ta foten av gasspedalen, kommenterer Østnor.

OVERRASKET: Men med 60 milliarder i månedlige støttekjøp fra april, tar ikke Mario Draghi foten av gasspedalen, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

– Men det betyr at ESB vurderer oppsvinget som sterkt nok til at de kan føre en ørlite grann mindre ekspansiv pengepolitikk. Det er overraskende i lys av de talene som er holdt i det siste, der budskapet har vært at pengepolitikken må fortsette å gi støtte. Men de mener da at økonomien tåler dette, sier eksperten.

Ser inflasjonsstyrking

Mario Draghi har kunnet støtte seg på et knippe fine makrotall, påpeker Swedbank-sjeføkonom Harald Magnus Andreassen:

 • Eurosonen har hatt en bred ledighetsnedgang som har overrasket positivt
 • Forbrukertilliten har økt
 • Og kreditten flyter bedre

På den andre siden: Kjerneinflasjonen ligger fortsatt langt under én prosent, storbanker er fortsatt i krise, og italienerne skaper politisk turbulens.

ESB forventer dog at kjerneinflasjonen tar seg opp rundt årsskiftet, blant annet som følge av økningen i oljeprisene.

I 2017 forventer de at konsumprisene i eurosonen vokser 1,3 prosent, opp fra magre 0,2 i år. Deretter tror de stimulusprogrammet vil gi videre inflasjonsoppgang: 1,5 prosent 2018 og 1,7 prosent i 2019.

Sentralbankens beslutning skapte umiddelbare valutabevegelser da den falt klokken 13.45 norsk tid.

Slik reagerer euro mot dollar etter ESBs annonsering. Når denne grafen faller, betyr det at euroen svekkes mot den amerikanske valutaen.

Forventer lave renter lenge

Sentralbanken skriver at de fortsetter å tro at rentene holder seg på sitt «nåværende eller lavere nivå i en lengre tidsperiode».

Det har vært knyttet stor spenning til møtet siden sentralbanken tidligere i høst signaliserte at de ville informere om sitt støtteprogram for å smøre europeisk økonomi.

Før torsdagens beslutning var økonomer delt i synet om hvorvidt Mario Draghi blir nødt til å opprettholde støttekjøpene, eller om han nå kan starte nedtrappingen.

KUTTER I STØTTEKJØPENE: Eurosonens sentralbanksjef Mario Draghi.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Den europeiske sentralbanken
 2. Mario Draghi

Flere artikler

 1. ESB holder renten uendret

 2. Tror Draghi kan komme til å skuffe markedet

 3. Nytt ESB-møte torsdag: Dette kan bli Draghis grep

 4. Draghi beholder kriselave renter

 5. Tror denne mannen halverer krisepakken