Pundfall etter rykter om ny skotsk folkeavstemning

Statsminister Theresa May forbereder seg på at skottene kan be om en ny folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia, melder britiske medier. Det fikk pundet til å stupe.

KREVER UAVHENGIGHET: Etter at britenes EU-exit var et faktum i fjor sommer, har kravet om skotsk uavhengighet økt i styrke.
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert:

Fra søndag kveld til mandag formiddag falt prisen på et pund fra 10,44 til 10,36 kroner, en svekkelse på 0,7 prosent.

Også mot euro og amerikanske dollar svekket pundet seg betydelig.

Ifølge Bloomberg er årsaken en artikkel i The Times (bak betalingsmur). Kilder sier til avisen at statsminister Theresa Mays medarbeidere forbereder seg på at skottene kan be om en ny folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia i mars.

Avisen hevder May kan tillate en ny folkeavstemning, så lenge den holdes etter at Storbritannia er ute av EU.

Stemte for å bli

Sist skottene holdt folkeavstemning om uavhengighet i september 2014, stemte 55 prosent for å bli værende i Storbritannia.

Men et overveldende flertall av skottene, hele 62 prosent, stemte også for å bli værende i EU i juni i fjor. Det er bakgrunnen for at debatten om skotsk uavhengighet igjen har blusset opp.

– Dersom markedet seriøst tror at det kan bli en ny folkeavstemning tidligere enn det, vil minnet om hvor hardt pundet falt før avstemningen forrige gang, gjøre pundet svært enkelt å selge, sier Ray Attrill, valutasjef i National Australia Bank i Sydney, til Bloomberg.

– Jeg mistenker at dette er en overreaksjon, legger han til.

Artikkelen fortsetter under bildet ...

Pundet har svekket seg mot den norske kronen etter at artikkelen i The Times ble publisert like før midnatt søndag kveld.

Et «myntkast»

Skottenes førsteminister Nicola Sturgeon uttalte i etterkant av EU-avstemningen at det trolig vil bli holdt en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet.

– Det Storbritannia som Skottland stemte for å fortsatt være en del av i 2014, eksisterer ikke mer, slo hun fast.

May har myndighet til å stanse kravet om en ny folkeavstemning, men hun har blitt advart om at hun med det risikerer å utløse en konstitusjonell krise. Godtar hun et slikt krav, risikerer hun at Storbritannia løses opp med et «myntkast», skriver The Times.

Artikkelen fortsetter under bildet...

NYTT KRAV: Storbritannias statsminister Theresa May (t.v.) kan komme til å si ja dersom Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon krever en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet. Bildet er tatt under et møte mellom de to i juli fjor.

Statsministeren har tidligere bedt skottene om å bruke det skotske valget i mai til å sende et tydelig signal til Sturgeon og hennes parti SNP om at de ikke ønsker nok en folkeavstemning.

Flertall for å bli

Det er ventet at May vil utløse artikkel 50 i EUs Lisboa-traktat innen utgangen av mars. Det starter formelt prosessen mot en EU-utmeldelse.

Les også

Nordea-strateg etter brexit-kjennelse: – Usikkerheten er tilbake

I de britiske myndighetene er det imidlertid bekymring om at Sturgeon vil benytte anledningen til å legge frem et formelt krav om en ny folkeavstemning, i god tid før det skotske valget i mai.

Meningsmålingene i Skottland tyder imidlertid på at det fortsatt er flertall i folket for å bli værende i Storbritannia.

Pundet har også tidligere i år blitt satt i bevegelse av oppslag i britiske medier. Da Theresa May i et intervju med Sky News tidligere i år antydet et hardt brudd med EU, falt den britiske valutaen til sitt laveste nivå mot dollar på over to måneder.

Les også

May-topp om brexit-regning: – Vi har betalt for hele den forbanna restauranten

Les også

Blair maner til kamp mot brexit

Les også

EU nekter britene å inngå avtale med Norge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Skottland
  2. Brexit
  3. Storbritannia

Flere artikler

  1. Klart for ny skotsk folkeavstemning

  2. Slår tilbake mot May: – Folkeavstemningen kommer til å skje

  3. Tror Skottland kan glemme folkeavstemning

  4. Skotske politikere stemmer over folkeavstemning

  5. Går inn for ny folkeavstemning om Skottlands uavhengighet