Frykter gjeldskrise i fremvoksende økonomier etter brexit

Mange av verdens raskest voksende økonomier sitter med store dollarlån. Etter brexit kan kraftig gjeldsvekst ramme flere av dem.

DOLLARPROBLEMER: Brasil har vært preget av store økonomiske vansker det siste året. Om dollaren stiger mer etter brexit og rentehevinger, kan landet også få gjeldsproblemer, mener ekspert.
Publisert: Publisert:

Fredag for en drøy uke siden kastet britene markedene ut i stor usikkerhet da de besluttet å trekke seg ut av EU. Frykten i markedet gjorde at investorene hamstret såkalte «trygge» valutaer og sendte dollaren og japanske yen i taket.

Det kan bety en real kalddusj for flere av verdens fremvoksende økonomier som sitter på store lån i dollar.

– For flere av de fremvoksende økonomiene, som ikke sitter på store råvarereserver, innebærer de siste dagens dollarstyrkelse en real hodepine, sier professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Siden skjebnefredagen har dollaren styrket seg med 24 øre mot den norske kronen og 10 cent mot det britiske pundet. Tirsdag han imidlertid dollaren svekket seg noe mot flere av verdens største valutaer.

Grytten legger til at noe av tapet til råvarelandene kan gjøres opp ved at dollarhoppet også gir økte råvarepriser. Han utelukker likevel ikke at vi kan se kriser i enkelte med landene med store dollarlån.

Ødelegger britiske planer

– De mest ideologiske talsmennene for brexit har argumentert med at britene bør ut av EU fordi EU er en sinke både når det gjelder vekst og handel. Det er flere fremvoksende økonomier Storbritannia ikke har handelsavtaler med fordi EU ikke har det, sier Grytten.

– Men det disse talsmennene ikke har tenkt på, er at den kraftige dollarveksten har ødelagt mye av den økonomiske veksten i disse landene.

Les også

Sveriges finanstilsyn: Utelukker ikke bankkollaps etter brexit

Seniorøkonom og Asia-ekspert Ole André Kjennerud i DNB Markets legger til at han ser for seg en mye lavere vekst i de fremvoksende økonomiene og Asia i løpet av det neste året.

– Mulighetene for ytterligere dollarstyrkelse ved en eventuell heving av rentene i USA, brexit og lavere vekst i Kina er blant årsakene til at jeg tror på lavere vekst i de fremvoksende økonomiene i Asia fremover, sier han til E24.

Kjennerud understreker at det trolig er rentehevingen i USA som vil være mest utslagsgivende. Hvor sterkt en renteheving treffer, vil være avhengig av om lånene er valutasikret eller ikke.

– Hvor mange som har sikret seg, er vanskelig å si, men landene som ikke har gjort dette, er svært sårbare. Mange skulle nok ønske de hatt tatt opp lånene i pund i stedet, sier han.

BA OM Å FÅ PLASTERET REVET AV: Den indonesiske sentralbanken sa i september at de heller ville ha en rask renteheving i USA og rask dollar vekst enn sakte oppgang. Etter brexit kan de ha fått nettopp dette.

Ikke bare smålandene

Det er ikke bare de fremvoksende økonomiene som kjenner på presset etter brexit. Førsteamanuensis Andreas Moxnes ved Universitetet i Oslo peker på at også Norge kan få merke en valutaeffekt etter britenes overraskende EU-nei.

– Ved store politiske eller økonomiske sjokk så ser vi ofte at valutaene depresierer i land som oppfattes som risikable eller som tradisjonelt har volatile valutakurser. Det inkluderer store fremvoksende økonomier som Brasil, men også land med ensidig ressursgrunnlag slik som Norge og Russland.

– Land med store dollarlån som Brasil, Russland, Sør-Afrika og Tyrkia er sårbare når dollaren styrker seg, sier Moxnes.

Les også

Disse datoene blir viktige: Her er brexit-kalenderen

Han peker på at det er usikkert hvor lenge urolighetene i valutamarkedet vil vedvare som følger av brexit, og at lengden på dette vil avgjøre hvor store konsekvensene for landene med store lån blir.

– Hvis usikkerheten trekker ut i tid, så vil dette være svært dårlig nytt for Storbritannia, noe som blant annet økonomer tilknyttet London School of Economics har påpekt. Det er også en viss risiko for at problemene vil spres til andre land, og kanskje spesielt fremvoksende økonomier, i den grad markedsaktører ikke lenger ønsker å ta risiko, sier Moxnes.

Viktig for verdens vekst

– Fremvoksende økonomier står for to tredjedeler av verdens økonomiske vekst, så det er klart at om det blir lavere vekst i disse landene, så får det mye å si for verdensøkonomien, sier Kjennerud til E24.

I september meldte Indonesia, Mexico og en håndfull andre land at de allerede slet med å betale lånene sine som følger av dyrere dollar. De ba da den amerikanske sentralbanken heve rentene raskt slik at de kunne vurdere hvor vanskelig det ville være å sikre finansiering av statslånene.

– Vi tror dollaren skal styrke seg i løpet av året og neste år, men den virkelige styrkelsen vil nok ikke skje før den amerikanske sentralbanken setter opp rentene. Vi venter at det skal skje en gang i løpet av året. Når dette skjer kan land som ikke har sikret seg, få gjeldsproblemer, sier Kjennerud.

Publisert: