Inflasjon viktigste tema i Feds vakuummøte:
– Markedet tror Fed tar feil

Analytikerne venter få endringer fra Federal Reserve i forkant av denne ukens rentemøte. Det spennende er hvilke endringer som eventuelt kommer i redegjørelsen for rentebeslutningen.

FØLGER MED PÅ INFLASJONEN: Sjef i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, Janet Yellen, uttalte tidligere i juli at Fed kan senke tempo på deres forventede rentehevinger hvis inflasjonen holder seg nede.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Tirsdag og onsdag denne uken holder den amerikanske sentralbanken Federal Reserve rentemøte.

Rentebeslutningen vil bli lagt frem sammen med en pressemelding onsdag kveld norsk tid.

Møtet er blitt kalt et «vakuummøte», mellom to større rentemøter i sentralbanken.

– Dette er et mellommøte, hvor det ikke gjøres en like stor jobb som ved de møtene hvor det kommer både nye anslag for rentebanen og holdes pressekonferanse, forklarer valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

– Terskelen for å endre pengepolitikken er også høyere på disse mellommøtene, og vi venter få endringer fra Fed denne gangen, sier Østnor.

Inflasjonen lavere enn målet

I juni hevet sentralbanken renten med 0,25 prosentpoeng til intervallet 1-1,25 prosent, og opprettholdt samtidig anslaget for ytterligere én renteheving i år. Fed hevet renten også i mars.

VENTER FÅ ENDRINGER: Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

De videre renteanslagene for neste år indikerer per juni tre rentehevinger til i løpet av 2018. Under sin tale til Kongressen 12. juli sa imidlertid sentralbanksjef Janet Yellen at Fed kan senke tempoet på de forventede rentehevingene hvis inflasjonen holder seg nede.

Kjerneinflasjonen i USA har falt tre måneder på rad og ligger per mai på 1,7 prosent. Den er dermed langt unna sentralbankens mål på 2 prosent.

Vil se etter endringer

Men vi må antagelig vente lenger enn til onsdag for å få svar på om Fed har endret sitt syn på renteutviklingen videre. Denne ukens rentemøte vil altså ikke inneholde oppdaterte anslag for rentebanen, og heller ikke noen informasjon om Fed-medlemmenes syn på renteutviklingen videre.

– Det som kommer onsdag er en ganske standardisert redegjørelse. Det er endringene i redegjørelsen man vil lete etter, sier Østnor.

Les også

Yellen: Kan utsette rentehevinger ved lav inflasjon

– Det interessante nå er om Fed fortsatt vurderer inflasjonsutviklingen som midlertidig, altså at det er midlertidige faktorer som bidrar til at inflasjonen holder seg lav, slik de tidligere har indikert at de mener, sier han.

Østnor påpeker samtidig at det kommer nye tall for den amerikanske økonomien allerede på fredag. Da får vi blant annet de første anslagene på BNP-vekst i andre kvartal i USA og PCE-indeksen for juni, som er inflasjonsindikatoren Fed legger mest vekt på.

Tror Fed holder på planen om gradvise renteøkninger

Tidligere har Fed signalisert at de vil trappe ned balansen på 4,500 millioner dollar. På junimøtet ble det gitt en ganske tydelig plan for dette, men den ble ikke tidfestet.

Ifølge notatet fra rentemøtet, som ble offentliggjort i starten av juli, var Fed-medlemmene splittet i spørsmålet om når denne nedtrappingen skal begynne å skje.

Nordea Markets' sjeføkonom Kjetil Olsen tror ikke vi vil få høre noe nytt om nedtrappingsplanen på dette møtet.

– Det pleier sjelden å skje noe på disse mellommøtene. Det vil komme veldig lite nytt sammenlignet med hva de har sagt før, sier Olsen.

VENTER INGEN ENDRINGER: Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

– Nå er Fed i en rentehevingssyklus hvor de hever omtrent tre ganger i året, og de pleier å legge hevingene til de større møtene hvor det er pressekonferanse også, sier han.

Olsen tror heller ikke vi vil se noen særlig store utslag i markedet i etterkant av møtet.

– Det er lite trolig at vi vil få store utslag, men markedet har den siste tiden vært observant på det som ligner på duete signaler fra Fed, så det kan hende de vil lese meldingen onsdag som litt mer forsiktig enn den forrige, sier Olsen.

Det er de svake inflasjonstallene i USA i det siste som særlig preger markedets syn, forklarer han. Som Østnor også forklarte, har Fed gitt uttrykk for at de mener inflasjonsfallet er midlertidig. Olsen mener det er for tidlig for Fed til nå å gå bort fra tesen om at arbeidsledigheten vil komme ned og arbeidsmarkedet stramme seg til, gi høyere lønnsvekst og etterhvert også høyere inflasjon.

– Men markedet tror Fed tar feil, og vil bite på alle hint som kommer fra Fed om at de kanskje trekker seg litt fra de tidligere planene, sier han.

Les også

Yellen: Kan utsette rentehevinger ved lav inflasjon

Les også

Fed-sjefen må svare for Kongressen: – Politikerne vil være opptatt av balansen

Les også

Fed snuser på å trappe ned balansen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
  2. Janet Yellen
  3. USA
  4. Økonomi

Flere artikler

  1. Yellen holder renten uendret - vil redusere balansen «relativt snart»

  2. Sjeføkonom: – Spenningen handler om «dot-plot»-et

  3. Yellen hever renten

  4. Harvey og Irma kan ha påvirket Fed

  5. Den amerikanske sentralbanken hever renten