Kraftig dollarfall etter at Trumps helsereform gikk i vasken
– Markedet begynner kanskje å skjønne at man ikke kan forvente så mye av Trump, sier makroøkonom Joachim Bernhardsen.
Donald Trump har lenge lovet amerikanerne å erstatte Obamacare med en ny helsereform. Denne skulle være langt mindre kostbar, og pengene som ble igjen var øremerket skattekutt.
Natt til torsdag ble det kjent at flere av republikanerne i Senatet ikke støtter reformforslaget. Konsekvensen er at hele prosessen foreløpig er lagt død, ifølge CNBC.
Etter at dette ble kjent har dollarindeksen falt til rekordlave nivåer. Indeksen måler den amerikanske dollaren mot en rekke store valutaer.
På det laveste er indeksen nede i 94,818 tirsdag. Dette er det laveste nivået på 10 måneder. Før helgen stod indeksen på 95,834.
I norske kroner koster én amerikansk dollar nå 8,0846 kroner. Til sammenlikning kostet den rundt 8,5 kroner for en måned siden.
Markedet mister troen
I etterkant av presidentvalget i fjor styrket dollaren seg på troen om at Trump skulle gjennomføre store skattekutt og investeringer i infrastruktur.
– I ettertid har man blitt skuffet gang på gang, og helsereformen har vært et symptom på det. Det svekker markedstroen på at de klarer å få gjennom noe av det de har lovet, sier makroøkonom Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24.
Hadde Trump fått til alt han planla å gjøre ville det bidratt godt til veksttakten i amerikansk økonomi. Det ville igjen gitt høyere renter, som styrker dollaren og etterspørselen etter valutaen.
– Nå tenker man at takten på renteoppgangen fra Fed kan bli lavere. Dermed er det mindre fordelaktig å sitte på dollar, forklarer Bernhardsen.
I det store bildet skal det nevnes at eurostyrkelsen bidrar godt til svekkelsen i den amerikanske dollaren. Det gjør at flere investorer ser på Europa som et mer foretrukket investeringsmål enn USA.
– Vi har sett i noen år at USA har vært på bedringens vei, og at økonomien har kommet seg opp. Mens Europa har vært den syke mannen. Når det ikke ser så grått ut lenger, har det nok hatt en større innvirkning på markedene i Europa enn at USA bare durer frem som normalt, sa Ole André Kjennerud i DNB Markets til E24 mandag.
– Markedet begynner kanskje å skjønne at man ikke kan forvente så mye av Trump, sier Bernhardsen.
Han er likevel overrasket over at markedet har reagert så mye på nyheten.
– Dette er jo ikke noe nytt. At det fortsatt er en stund til vi ser noe vesentlige skatteendringer har vi jo skjønt, sier økonomen.
Ber republikanerne samle seg om den nye reformen
Sent lørdag kveld ble det klart at avstemningen om Trumps helsereform ble utsatt grunnet usikkerhet rundt støtten for forslaget.
Allerede da falt dollaren betydelig.
Her er dollaren verdt minst i sommer
Nå har to senatorer til gått ut og sagt at de ikke støtter forslaget til den nye reformen. Med det er det totalt fire av av de 52 republikanske medlemmene i Senatet som ikke støtter forslaget, skriver NTB.
Ettersom Senatet har 100 seter, kan republikanerne kun tåle at to unnlater å stemme for å få forslaget gjennom.
På Twitter skriver Trump at republikanerne burde skrote Obamacare og begynne på en ny helsereform med blanke ark. Han mener også at demokratene vil støtte forslaget.
Forslaget om å erstatte Obamacare har fått mye kritikk. Deler av den gamle reformen ble foreslått bevart, men utkastet slik det har sett ut nå vil strupe brorparten av finansieringen. I tillegg kan Medicaid, den statlige sykeforsikringen for fattige og funksjonshemmede, bli faset ut.