Duket for kamp mellom Merkel og Lagarde

Under en måned før neste store låneavdrag forfaller, understreker IMF at de er villige til å ta opp kampen med Tyskland om gjeldslette for hardt pressede grekere. Det kan sette kjepper i hjulene for kriselånene Hellas desperat trenger.

STÅR MOT HVERANDRE: IMF-sjef Christine Lagarde (t.h.) mener Tysklands forbundskansler Angela Merkel tar feil når hun ikke har villet diskutere restrukturering av den greske gjelden så langt.
Publisert: Publisert:

For en uke siden fortalte en talsmann for Det internasjonale pengefondet (IMF) at fondet ikke vil gå med på noen ny krisepakke til Hellas dersom ikke Tyskland og deres forbundskansler Angela Merkel går med på gjeldslette for grekerne.

Torsdag understreket IMFs pressetalsmann Gerry Rice nok en gang at de krever ettergivelse av den gresk gjelden.

– Vi har sagt ganske klart at gjeldslette er nødvendig, sa han til den fremmøtte pressen ifølge Bloomberg.

Dermed kan det være duket for en ny runde med boksekamp om Hellas - men denne gangen er det ikke Hellas' statsminister Alexis Tsipras som vil møte Merkel i ringen, men IMFs toppsjef Christine Lagarde.

Les også

Slik mener EU at grekerne skal bruke krisepakken

Venter spenning

– I løpet av de neste tre månedene vil det komme til et punkt hvor spenningen mellom IMF og Tyskland blir svært stor, sier tidligere IMF-økonom og nåværende partner i SLJ Macro, Stephen Jen, ifølge Bloomberg.

Han legger til at IMF nå flere ganger han understreket at de ikke vil betale si del av den neste krisepakken til Hellas.

Flere ganger i løpet av de siste ukene har Merkel vært klar på at hun er villig til å snakke om den greske gjelden, men at noen nedskrivelse ikke er mulig å gjennomføre i et euroland.

Les også

Paul Krugman: – Jeg kan ha overvurdert kompetansen til den greske regjeringen

SENIORØKONOM: Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

På den andre siden var IMF-sjef Lagarde klinkende klar da hun ble spurt om hun mente restrukturering var nødvendig for at den nye låneavtalen til Hellas skulle være bærekraftig.

– Svaret er klart kategorisk nei, sa hun i et intervju med en fransk radiokanal.

Tyskland må gi seg

Av dokumentet som forteller om planene for den tredje krisepakken, heter det at EU-kommisjonen har beregnet at Hellas har et brutto finansieringsbehov på 81,7 milliarder euro frem til juli 2018.

Det internasjonale pengefondet IMF mener på sin side behovet er fire milliarder euro større. Det er fortsatt usikkert hvor mye av dette IMF etter planen skal stille med.

Dersom IMF nekter å gå med på dagens avtale vil de trolig bli nye forhandlinger mellom partene, og det kan spøke for at grekerne rekker den neste utbetalingen til Den europeiske sentralbanken (ESB) 20. august.

Se grafikk: Hellas har gjeld herifra til månen og tilbake.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken tror konflikten mellom de to greske kreditorene vil ende med at Tyskland gir seg og går med på gjeldslette til grekerne.

– Om Merkel blir stående helt alene til slutt mot et strekt fond som IMF tror jeg Tyskland vil gi seg. På den andre siden står IMF litt utenfor forhandlingene da det ikke er en europeisk institusjon, så det er vanskelig å si sikkert, sier han til E24.

EINE TASSE KAFFEE, ALEX? Her skjenker Angela Merkel i kaffe til den greske statsministeren Alexis Tsipras under forhandlingene i Brussel 7. juli. Nå venter tøffe tak med IMF, skal vi tro eksperter.

– Hvem tror du har mest å tape på å føye seg?

– Helt klart Tyskland. De har kjørt en hard linje hele veien, og jeg tror det blir vanskelige for tyske myndigheter å forsvare en gresk gjeldslette for sine velgere, sier han til E24.

Helt nødvendig

Allerede midt i forhandlingene ga IMF ut en rapport som viste at restrukturering av den greske gjelden ville være helt nødvendig for at landet skulle klare å komme seg tilbake på bena.

Les også

På fire uker la grekere 45 milliarder kroner i «madrassen»

Hov forstår godt IMFs standpunkt i konflikten, og er enig med fondets konklusjon.

– Jeg har vanskelig for å se at det skal være mulig for grekerne å komme opp på samme nivå som de godt produserende landene i Europa uten noen form for nedskrivning av den greske gjelden, sier seniorøkonomen.

Partene har sagt at de ønsker å skrive under en endelig avtale innen 20. august, men Hov tror forhandlingene raskt kan bli noe utsatt eller at fristene kan bli endret.

– De har vært kreative når det gjelder å finne smutthull på slike ting så langt, så jeg ser ikke bort ifra at de vil finne nye måter å omgå fristen denne ganger og, sier han til E24.

Les også

– Hellas må bli mer likt Tyskland

Les også

Børsen i Aten forblir stengt inntil videre

Les også

Grekerne stemte for reformpakke

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om