Merkel og Macron advarer Trump mot handelskrig

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron advarer Donald Trump mot følgene dersom han starter handelskrig.

ADVARER: Omverdenen advarer president Donald Trumps mot å starte handelskrig, etter at han besluttet å innføre 25 prosent toll på stål og 10 prosent på aluminium.

Foto: Frank Augstein AP
 • NTB
Publisert: Publisert:

– En handelskrig vil verken være i tyske, europeiske eller amerikanske interesser, sier Merkels talsmann Steffen Seibert.

– Å stenge seg inne og å begi seg ut på proteksjonisme er feil spor. Slike tiltak vil bare påføre internasjonal handelsflyt og vår industri smerte, og fremfor alt vil den påføre smerte både på arbeidere og forbrukere på begge sider av Atlanteren, legger han til.

Frankrikes president Emmanuel Macron kommer også med en klar advarsel til Trump.

– Nasjonalisme er en krig der alle taper, sa Macron på en pressekonferanse i Paris mandag, der han hadde besøk av Philippe Couillard, som leder den canadiske provinsen Quebec.

Macron mener EU må vise styrke.

– Jeg mener det er viktig at EU nå handler raskt, innen rammeverket til Verdens handelsorganisasjon (WTO), og at det skjer på balansert vis, sa Macron, som la til at Trumps varslede toll vil være i strid med WTOs regelverk.

Trump varslet i forrige uke at han vil innføre høye tollsatser på import av stål og aluminium for å beskytte amerikansk industri. USA er den tapende parten i nesten alle handelsavtaler, sa han.

Mandag grep Trump til Twitter der han koblet økt toll på stål og aluminium til frihandelsavtalen mellom de tre nordamerikanske landene. USA kan skrinlegge forslaget om ekstrasatsene på toll dersom Canada og Mexico går med på en «ny og rettferdig» reforhandlet utgave av NAFTA-avtalen, skrev han.

Les også

Trump: – Vi er den tapende parten

Les også

Tyske medier: SPD sier ja til å danne regjering med Merkel

Les også

USAs største selskaper er imot Trumps handelspolitikk

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Donald Trump
 3. Angela Merkel
 4. Emmanuel Macron
 5. EU

Flere artikler

 1. Republikanerne advarer Trump mot å starte handelskrig

 2. Stor usikkerhet før tollfristen utløper i USA

 3. Blokkerer EUs handelsforhandlinger med USA

 4. Trumps ståltoll møtes av protester og mottiltak

 5. Tyskland fordømmer Trumps toll som proteksjonisme