Verdens første land med gratis offentlig transport

Luxembourg håper på å redusere biltrafikken sin med grepet.

Det er ikke lenger nødvendig å kjøpe billetter om du skal kjøre tog i Luxembourg, etter at landet har gjort kollektivtrafikken gratis.

FRANCOIS LENOIR / X01164
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Det er helt kostnadsfritt å ta bussen i Luxembourg. Heretter det kun nattbuss og første klasse på toget som koster penger.

Myndighetene ønsker at flere skal droppe bilen til fordel for offentlig transport. Beslutningen ble tatt for litt over ett år siden, ifølge The Independent.

Innbyggerne i landet ligger på toppen i Europa på bilbruk, ifølge The Guardian, som skriver at bilreiser sto for 71 prosent av alle fritidsreiser og 47 prosent av alle jobbreiser. Bussene og togene sto for henholdsvis 32 og 19 prosent av jobbreisene, ifølge den britiske avisen.

Les også

Klimatiltak kan gi 200 kroner dyrere bensintank

Luxembourg skal være kjent for mange køer, særlig på grunn av trafikken fra nabolandene Frankrike, Belgia og Tyskland.

Ifølge Reuters skal 214.000 mennesker ta seg over grensene fra de tre landene for å dra på jobb i landet, som til sammenligning har i overkant av 600.000 innbyggere.

– For dem med lav inntekt eller minstelønn, for dem er dette noe veldig viktig, uttalte landets transportminister, François Bausch, til Reuters.

Det er ventet at grepet skal koste 41 millioner euro i året, ifølge The Guardian, noe som tilsvarer rundt 428 millioner norske kroner med dagens valutakurs.

Rundt 214.000 mennesker reiser inn til Luxembourg med bil for å jobbe, ifølge Reuters. Nå er offentlig transport gratis.

FRANCOIS LENOIR / X01164

Her kan du lese mer om

  1. Luxembourg
  2. Klima

Flere artikler

  1. Skottland vil innføre gratis mens-produkter

  2. Bank of England kutter renten til 0,1 prosent

  3. Donald Trump stanser støtten til WHO: – Forsøk på å lede oppmerksomheten bort fra egne feil

  4. Annonsørinnhold

  5. 1,4 milliarder mennesker må holde seg hjemme

  6. Macron: Alle Schengen-land stenger grensene