Går mot presidentskifte i økonomiske krisetider

– Vinneren vil arve en økonomisk krise, skrev analytikere før søndagens presidentvalg i Argentina. De siste prognosene antyder at det blir regjeringsskifte og ny president i de urolige tidene.

Argentinas skjøre økonomi følger søndagens presidentvalg tett. Alberto Fernández og den tidligere presidenten Cristina Fernandez de Kirchner forventes å vinne.
Publisert:

Etter det argentinske primærvalget i august, som sendte aksjemarkedet og pesoen i Argentina langt ned, var det presidentvalg i Sør-Amerikas nest mest folkerike land.

Argentina går mot et skarpt politisk skifte etter søndagens valgseier til venstreorienterte Alberto Fernández. Han får knapt feiret før han må roe markedet.

De 60 år gamle jussprofessoren Fernández hadde fått 48 prosent av stemmene da 99 prosent av var telt opp etter søndagens valg, en soleklar seier. Sittende president Mauricio Macri fikk 40,44 prosent, viser de offisielle tallene.

Fernández arver landets økonomiske krise, som har utløst frustrasjonen som igjen har medført både høy valgdeltakelse og trolig at Fernández vant valget. Han har ikke planer om å hvile på laurbærene.

Høy deltagelse

Landets økonomiske krise har utløst frustrasjonen som igjen har medført både høy valgdeltakelse og trolig at Fernández fikk større oppslutning enn sittende president Mauricio Macri.

Det er stor spenning knyttet til om Fernández vil makte å snu økonomien, og sterke følelser er i sving. Søndag hadde folkemengder samlet seg utenfor leilighetsbygningen der han bor, ropte navnet hans taktfast og veivet med det argentinske flagget.

Feiringene brøt ut etter de første valgdagsmålingene som viste at han lå an til å vinne. Kanalene TN, C5N og América local television spådde alle seier til Fernández. De oppgir ikke prosentvis fordeling av stemmer, ettersom det ikke er tillatt etter argentinsk lov.

Ifølge myndighetene gikk valget relativt fredelig for seg søndag, og valglokalene stengte 18.30 lokal tid.

Fernández' visepresidentkandidat er tidligere president i landet, Cristina Fernández, som styrte Argentina fra 2005 til Macri tok over i 2015.

Fernández og Fernández er ikke i familie.

Strammer inn

Allerede mandag skal han ha et tidlig frokostmøte med avtroppende president Macri på palasset Casa Rosada for å forebygge skaderingvirkningene av at Argentina skal gå fra Macris markedsøkonomivennlige strategi tilbake til peronistisk proteksjonisme.

I påvente av nettopp dette skiftet falt verdien av pesoen i forrige uke med 5,86 prosent mot den amerikanske dollaren.

– Hvordan markedet reagerer nå, avhenger i stor grad av hvordan de to kandidatene reagerer, sier analytiker Raul Aragon ved La Matanza-universitetet.

– Det er svært viktig at de umiddelbart sender signaler om ro og stabilitet til markedet og samfunnet, og dette må de gjøre sammen og de må handle sammen, sier han.

Les på E24+

McKinsey med advarsel: Halvparten av verdens banker vil ikke overleve en økonomisk nedtur

Argentinas peso har svekket seg kraftig, også mot norske kroner. Grafen viser at en peso er verdt under 15 øre, mot en verdi på 22 øre for ett år siden, tilsvarende en svekkelse på over 30 prosent.

Flere norske selskaper i landet

Etter Macris nederlag i august, som førte til bred nedgang i landets finansmarkeder, uttalte flere norske selskaper som driver virksomhet i landet at børsuroen på kort sikt ikke ville ha stor innvirkning.

Les også

Les også: Norske selskap følger uroen i Argentina nøye: – Den politiske situasjonen er ustabil

Equinor har en bred aktivitet i Argentina. Selskapet har allerede en olje- og gassatsing i skiferformasjoner på land, de er i startgropen for en oljesatsing offshore og har også satset tungt på fornybar energi.

I tillegg til et stort vindprosjekt som signert i august er Equinor involvert i byggingen av et stort solkraftverk gjennom samarbeidet med norske Scatec Solar, kalt Guanizuil IIA lokalisert i provinsen San Juan, Nord-Vest i Argentina.

Norwegian har satset tungt på Sør-Amerika. Selskapet flyr langdistanseruter fra Europa til både Rio de Janeiro i Brasil og Buenos Aires i Argentina. Selskapet har også tre Boeing 737–800 i innenlandstrafikk i Argentina og ønsker å ekspandere virksomheten hvis de økonomiske rammevilkårene i regionen tillater det.

Oljeserviceselskapet Archer Well har en omfattende virksomhet i Argentina med om lag 2.000 ansatte og en omsetning på 2,5 milliarder kroner i landet.

ROYALT: Dronning Sonja var til stede da Norwegian og Bjørn Kjos lanserte Argentina-satsningen sin i mars 2018.

– Et politisk skifte i Argentina vil ikke nødvendigvis føre til radikale endringer i luftfartspolitikken eller flyselskapenes rammebetingelser, uttalte Norwegians Argentina-sjef Ole Christian Melhus etter primærvalget i august.

– Argentina har en lang luftfartshistorie og store avstander, samtidig går det statlige flyselskapet med store tap som igjen gjør at regjeringen vil fortsette med å legge til rette for vekst og bedre rammebetingelser for etablerte flyselskaper og argentinske arbeidsplasser, sa han.

Les også

Norwegians Argentina-sjef venter spent på valgresultatet: Satser på nye ruter og vekst

Dyp økonomisk krise

Etter primærvalget i august, som anses som et slags forsøksvalg, senket ratingbyrået Fitch Argentinas kredittvurdering. I september ble vurderingen tatt opp et hakk igjen, men byrået mente fortsatt at det var sannsynlig med et mislighold eller restrukturering av landets gjeld, ifølge Reuters.

Den sittende presidenten Macris regjering skal ha støtte fra finansbransjen og USA, men det er en utbredt misnøye i landet på grunn av en dyp økonomisk krise og upopulære krisetiltak innført av regjeringen. Inflasjonen lå på 22 prosent i første halvår i år, noe som har svekket folks kjøpekraft. 32 prosent av befolkningen regnes som fattige, skriver NTB.

Siden januar 2018 har den argentinske pesoen svekket seg kraftig mot dollaren, og landet har sett fem kvartaler med økonomisk nedgang etter hverandre.

Den sittende presidenten Mauricio Macri må trolig gå av etter valget.

Les også:

Les også

Argentina ber IMF om ny tilbakebetalingsplan

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Den smarte veien til investering i fremvoksende markeder

Publisert: