Konkurrenter støtter Apples kamp mot FBI

En rekke IT-selskaper som normalt er blant Apples hovedkonkurrenter, gir nå formelt sin støtte til selskapets kamp mot FBIs krav om hjelp.

STØTTE: Apple-sjef Tim Cook vil ikke lage en bakdør for FBI. Nå får han støtte fra mange av gigantene i IT-bransjen.

Mike Segar Reuters
  • NTB
Publisert: Publisert:

Google, Microsoft og Facebook er blant gigantene som torsdag sendte inn dokumenter til en domstol for å be om støtte til Apple. Selskapet er pålagt å hjelpe det føderale politiet FBI med å åpne telefonen til Syed Farook, som var hovedmannen bak et IS-inspirert angrep der 14 mennesker ble drept i San Bernardino før jul.

FBI vil ha tilgang på det som måtte finnes av informasjon på telefonen til Farook, som ble drept i en skuddveksling med politiet. Apple mener på sin side at det de blir bedt om i praksis er å lage en bakdør så politiet kan komme inn på alle iPhoner av en viss modell.

Støtte

Nå får altså selskapet støtte fra til dels uventet hold. Et titall selskaper, som normalt ligger i knallhard konkurranse med Apple, benyttet seg torsdag av en ordning i rettsvesenet som lar personer og selskaper uttale seg om en sak de ikke formelt er part i.

På den andre siden av konflikten har minst seks pårørende til ofrene fra desember sendt inn tilsvarende dokumenter der de taler mot å la Apple nekte FBI hjelp.

Personvern

Mens Apple blant annet argumenterer for personvern og retten til privatliv, mener de pårørende at «man ikke har rett til å utnytte det privatlivet til å bryte loven».

Justisdepartementet benytter seg av en 200 gammel lov for å tvinge Apple til å hjelpe FBI, men Apple og flere andre mener retten går for langt i tolkningen av denne loven.

Les også

Tre selskaper står bak de 10 mest populære appene i USA

Les også

123 år gammel pølsemaker offer for oljekrisen

Les også

Saltvedt om oljeprisen: – Jeg tror vi har nådd bunnen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Apple
  2. Facebook

Flere artikler

  1. FBI betalte over 10 millioner for iPhone-hacking

  2. Apple anklages for retoriske knep av justisdepartementet

  3. USA trekker sak mot Apple

  4. Apple og justisdepartementet i ny iPhone-krangel

  5. Bill Gates støtter FBIs kamp mot Apple