OLJEKONTRAKTENE I IRAK: Bare tapere i oljeauksjon

StatoilHydro fikk ikke tilslag på den store oljekontrakten i Sør-Irak som selskapet ønsket seg. Men det gjorde foreløpig ingen av de fire andre tilbyderne heller.

Publisert:

Et hotell i Bagdads befestede grønne sone var i går åstedet for en intens og spennende auksjon om servicekontrakter verdt over 100 milliarder kroner for åtte av Iraks olje- og gassfelt. Mer enn 30 selskaper deltok i budrundene, deriblant StatoilHydro.

Det norske oljeselskapet er del i et konsortium ledet av spanske Repsol sammen med danske Maersk. Denne gruppen bød på oljefeltet Vest-Qurna, som med anslåtte reserver på 8,7 milliarder fat olje er det nest største av feltene som var lagt ut på anbud. Men de irakske myndighetenes krav ble for tøffe for alle de internasjonale oljeselskapene som ønsket denne kontrakten.

Stort sprik.
–Budrunden i Irak utviklet seg noe annerledes enn vi ventet, pressekontakt Mari Dotterud i StatoilHydro.
Hun viser spesielt til det store spriket mellom hva selskapene krevde i betaling for hvert fat ekstra de skulle bidra til å produsere, og hva irakerne var villig til å gi. Dette spriket førte til at flere felt ikke ble tildelt noen servicekontrakt i budrunden.
–Oljen er den eneste rikdom vi har tilgjengelig for tiden, sa statsminister Nouri al-Maliki som en forklaring på de tøffe kravene oljeselskapene ble møtt med. Irak er hardt rammet etter langvarige internasjonale økonomiske sanksjoner og seks år med krig, og trenger utenlandsk hjelp for å øke sin oljeproduksjon. Landet nasjonaliserte oljeproduksjonen i 1972, og gårsdagens auksjon var den første mulighet for store internasjonale oljeselskaper til å få nytt fotfeste i Irak.
Et BP-ledet konsortium stakk av gårde med kontraktene for det største oljefeltet, Rumaila, men det skjedde først etter at konkurrenten Exxon Mobil trakk seg og BP-gruppen gikk med på å redusere sitt krav fra 3,99 dollar til 2 dollar for hvert fat produsert olje.

Nye muligheter.

–Vi må bare konstatere at det bud vårt konsortium la inn ikke nådde frem. Vi er ikke alene om å være i denne situasjonen, vi ser at flere av de andre store selskapene ikke har nådd frem eller ikke har akseptert å by med de betingelser som irakerne forventet, sier Dotterud.
Det kan imidlertid by seg nye muligheter for StatoilHydro og andre skuffede oljegiganter. Senere i år vil Irak legge nye oljekontrakter ut på auksjon.
–Vi har et langsiktig perspektiv på muligheter i Irak. Vi vil nå evaluere første runde og vil fortsatt se etter gode forretningsmuligheter i landet, sier Dotterud.


Til forsiden

Publisert: