Draghi lanserer ny støttepakke til europeiske banker

Mario Draghi og Den europeiske sentralbanken (ESB) kommer bankene til unnsetning igjen: Lanserer ny støttepakke i september.

BEKYMRET? Støttepakke videreføres og renteheving utsettes. Det kan tyde på at ESB-sjefen har et noe negativt syn på eurosone-økonomien, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.
Publisert:

En ny pakke med støttelån til kommersielle europeiske banker vil bli lansert. Det meldte ESB torsdag, samtidig som renten ble holdt uendret – som ventet. Ordningen med de billige lånene vil starte i september 2019 og slutte i mars 2021.

Det blir den tredje pakken med såkalte TLTRO-lån fra ESB, en type målrettet og langsiktig finansiering av banker som skal gjøre dem i stand til å tilby bedre betingelser til lånekundene.

Markedet hadde på forhånd ventet at sentralbanksjef Mario Draghi ville kunngjøre en videreføring av disse lånene på torsdagens rentemøte. Men ikke Danske Bank.

– Dette betyr at ESB er mer bekymret enn vi trodde. Det vi ser er at pengemarkedet nå flytter forventningen til neste renteheving til september neste år. Dette reflekterer kanskje at Draghi er mer bekymret for den økonomiske utviklingen enn det han har gitt uttrykk for tidligere, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Varsler vekstbrems

Mario Draghi mener eurosoneøkonomien viser tegn til en betydelig nedsiderisiko.

Det uttalte han i etterkant av torsdagens rentemøte.

Draghi peker på at den siste tidens nøkkeltall har vært lite gode, noe som reflekterer svak etterspørsel fra utenfor EU.

Den europeiske sentralbanken varsler nå betydelig vekstbrems i eurosonen. Draghi jekker ned 2019-prognosene fra 1,7 til 1,1 prosent.

Sentralbanksjefen holder imidlertid fast på at sannsynligheten for en resesjon, etter ESBs syn, er «veldig lav».

Ikke alle har behov

Han forteller at det ikke er slik at alle de europeiske bankene har behov for disse lånene, men først og fremst de italienske og enkelte spanske.

– Dette er nok et litt preventivt tiltak fra ESBs side for å unngå at likviditet skal bli et problem i den ekstremt viktige banksektoren. De ønsker å være føre var fremfor etter snar, sier Lie.

Danske Bank hadde på forhånd en annen forventning enn hva som var konsensus, nemlig at Draghi ville skuffe markedet og ikke lansere disse nye lånene.

Aksjemarkedet reagerer positivt etter ESB-grepene. Slik ser det ut i markedet torsdag ettermiddag:

  • Oslo Børs stiger 0,08 prosent, etter å ha vært i minus tidligere samme dag
  • Dax-indeksen i Frankfurt snudde til pluss og stiger 0,04 prosent
  • Cac 40 i Paris får et markant hopp og stiger 0,20 prosent
  • Amerikanske futures vender også opp, og alle de tre nøkkelindeksene på Wall Street stiger i førhandelen
  • I valutamarkedet ble euroen brått svekket, men utslaget var lite og den stabiliserte seg deretter. Én euro koster 9,79 kroner torsdag ettermiddag
Les også

– ESB sier inflasjonen skal opp, men vi ser det egentlig ikke

Les også

Vil avslutte støttekjøp før nyttår

Publisert:

Her kan du lese mer om