Viktig høst for sentralbankene: Deutsche Bank advarer mot bobler

Finansmarkedene venter på signaler fra Den europeiske sentralbanken om hvordan den skal trappe ned stimulansene. Deutsche Bank advarer mot bobler.

LAVE RENTER: Det er så billig å låne at det kan skape bobler i økonomien, og Den europeiske sentralbanken bør normalisere pengepolitikken så snart som mulig, advarer Deutsche Banks konsernsjef John Cryan, ifølge Wall Street Journal. Her er Cryan på bankens generalforsamling i Frankfurt i mai.
Rentemøter i ESB
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Rekordlave renter og stimulanser fra sentralbankene kan føre galt avsted.

Advarselen kommer fra sjefen for Tysklands største bank, Deutsche Bank.

Han mener at stimulansen bør trappes ned, også i Den europeiske sentralbanken (ESB).

– Æraen med billige penger i Europa bør ta slutt, til tross for den sterke euroen, sa konsernsjef John Cryan i Deutsche Bank på en konferanse denne uken, ifølge Wall Street Journal.

Klokken 13.45 torsdag kommer rentebeslutningen fra ESB, 14.30 holder setnralbanksjef Mario Draghi pressekonferanse. Du kan følge alt her på E24. Forventningen er at stimulipakkene kuttes i høst, men kanskje først fra neste møte i oktober.

– Jeg ønsker velkommen kunngjøringene fra Federal Reserve (USAs sentralbank, journ. anm.) og nå også fra ESB om at de tenker å gradvis avslutte den stimulerende pengepolitikken, sier han.

Dette kan bli en viktig høst for mange sentralbanker.

USAs sentralbank har hevet renten og sier at den «relativt snart» vil trappe ned stimulansene av økonomien, men eurosonens sentralbank har så langt ikke vært like klar.

Når de store sentralbankene trapper ned den ekspansive pengepolitikken med lave renter og programmer for å kjøpe verdipapirer, vil det kunne gjøre det lettere for de små sentralbankene å følge etter.

I USA, Canada og Tsjekkia har sentralbankene økt rentene, men fortsatt ligger rentene rekordlavt i en rekke land, inkludert eurosonen, Sverige og Norge.

Venter på ESB

Finansbransjen ventet torsdag på signaler fra den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi i en pressekonferanse etter bankens siste rentemøte.

De fleste analytikere ventet på forhånd at banken skulle holde renten i ro slik som i juli. Banken har så langt sagt at programmet for å stimulere økonomien med kjøp av verdipapirer skal vare frem til desember eller lenger.

Nå venter finansmarkedene på signaler om hvordan banken etter hvert har tenkt å trappe ned kjøpene av verdipapirer.

FED-SJEF: USAs sentralbanksjef Janet Yellen.

Advarer mot bobler

Deutsche Bank-sjefen er enig i at lave renter har hjulpet mange land og banker gjennom en krise, men samtidig kan det føre til at penger blir brukt feil, og skaper bobler i økonomien som kan skape stor skade hvis de sprekker.

– Aksjemarkedet ser bare ut til å kjenne én retning, sier han ifølge Wall Street Journal.

– Vi ser nå tegn til bobler i flere og flere deler av kapitalmarkedet, der vi ikke ville ha ventet dem, sier han.

Bekymringene har dyp klangbunn i Tyskland, hvor mange er bekymret over de mulige følgene av negative renter og «pengetrykking» i form av kjøp av verdipapirer.

Det er neppe en sammenlignbar situasjon, men de fleste tyskere kjenner historien om Weimar-republikken på 1920-tallet, da folk fyrte i peisen med sedler fordi de knapt hadde verdi på grunn av pengetrykking og løpsk prisstigning.

Disse har hevet renten

Sentralbanken i USA har økt styringsrenten i flere hopp den siste tiden. I år har den økt renten både i mars og i juni, og banken har signalisert nok et rentehopp i år.

Den første sentralbanken i Europa til å sette opp renten ble Tsjekkia, som femdoblet styringsrenten i forrige måned. Siden renten var ultralav fra før, fikk grepet bare renten opp til 0,25 prosent.

Les mer: Han ble første i EU til å øke styringsrenten

Også Bank of Canada har økt renten, først med et hopp i juli og enda en økning som kom onsdag denne uken. Det har tatt banken fra 0,5 prosent og opp til 1 prosent.

Canada deler enkelte kjennetegn med Norge, med en råvaretung industri og et boligmarked som har kjølnet noe etter kraftig vekst.

Den kanadiske sentralbanken økte renten fordi veksten og forbruket var sterkere enn ventet, mens veksten i landets boligmarked har kjølnet noe etter flere politiske grep.

– Det er grunn til å fjerne noe av den betydelige pengepolitiske stimulansen, sa den kanadiske sentralbanken, som understreket at den følger nøye med på den høye husholdningsgjelden.

MARIO DRAGHI: italieneren er sjef i den Europeiske sentralbanken, ESB.

Venter norsk heving

Også Norges Bank skal etter hvert øke renten, men analytikerne er litt uenige om timingen. Storbanken HSBC anslo nylig at økningen kommer i andre kvartal 2018.

Sentralbankene i mindre landene har en tendens til å følge de store, og i Europa er det ESB og eurosonen som er den sentrale aktøren.

Sveriges Riksbank holdt torsdag renten i ro på minus 0,5 prosent, til tross for solid vekst i svensk økonomi og en inflasjon som ligger nær bankens mål på to prosent.

Riksbanken er likevel skeptisk til å avslutte for tidlig den kraftige stimulansen av økonomien med negative renter og kjøp av statsobligasjoner, blant annet fordi dette kunne føre til en sterkere svensk krone.

En sterk krone vil være negativt for svenske eksportører, og det vil kunne bidra til å lavere inflasjon enn det banken ønsker.

Både Riksbanken selv og flere analytikere venter en renteheving i midten av neste år.

Les også: Sverige tviholder på negativ rente

Håper på normalisering

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble var også til stede på konferansen hvor Deutsche Bank-sjefen kom med sine advarsler denne uken.

– Alle håper at vi kommer til en normalisering så snart som mulig, sa Schäuble ifølge WSJ.

– Jeg tror at med god, stabil utvikling i eurosonen er vi mye nærmere denne normaliseringen enn pessimistene ville ha trodd for ett år siden, sa han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøter i ESB
 2. Den europeiske sentralbanken
 3. Mario Draghi
 4. Finanskrisen
 5. Rente
 6. Økonomi
 7. Bank

Flere artikler

 1. Venter rolig farvel fra ESB-sjef Mario Draghi: – Har fått mye motstand

 2. Super-Mario holder renten i ro

 3. – Signalene kommer fra alle de store

 4. Selv i Hellas lysner det for eurosonen

 5. Her er ordene Draghi kan bruke for å bevege euroen