ALF BJØRSETH GRUNNLA REC: Spår ny soloppgang

Gründeren mener bransjen vil klare seg uten subsidier innen tre år.

FORSKNING OG INDUSTRI: Gründer Alf Bjørseth har hatt god bruk for sin doktorgrad i kjemi og har med det gründet flere fornybare energiselskaper.

Furulund Svein Erik
  • Jakob Schultz
Publisert:

Kurskollapsen i Renewable Energy Corporation

OSE

REC

fortsetter, og etter et fall på nesten 25 prosent siden tredjekvartalsresultatet forrige uke faller kursen nye 1,6 prosent tirsdag.

Følg Rec-kursen minutt for minutt på E24 Børs

Alf Bjørseth gründet selskapet ScanWafer i 1994 som senere ble til Renewable Energy Corporation (Rec) i 2000. Rec ble børsnotert i 2006, og Bjørseth sluttet i selskapet i forkant av børsnoteringen.

Siden den gang har han ikke hatt noe forhold til selskapet og observerer kurskollapsen fra sidelinjen.

- Jeg bør ikke mene noe om Rec for jeg har ikke lenger noen forbindelse med selskapet. Jeg har bare noen få sentimentale aksjer igjen, sier Bjørseth til E24.

Fra 174 til 22 milliarder

Han realiserte en milliardgevinst da Rec gikk på børs 9. Mai 2006, med en noteringkurs på 83 kroner som klatret til 102 kroner samme dag.

Da var Recs markedsverdi på pene 58 milliarder kroner, mens toppen ble nådd 8. November 2007 med en kurs på 262 kroner og markedsverdi på 174 milliarder kroner.

Tirsdag handles Rec til 31,4 kroner aksjen og har en markedsverdi på 21,5 milliarder kroner.

Les mer:

- Gjennom det verste

Bjørseth er imidlertid fortsatt engasjert i solenergibransjen og betrygger Rec-investorene med tegn til bedring.

- Jeg tror solenergibransjen er gjennom det verste. Vi ser at markedet begynner å vokse allerede og ordreinngangen er god, sier Bjørseth.

- Utsolgt for moduler

Med sitt nye selskap Scandinavian Advanced Technology (Scatec) driver han med installasjoner for solkraftverk og merker økt etterspørsel etter moduler.

- Det er et stort antall selskaper som er utsolgt for moduler. Vi merker det fordi vi kjøper moduler og må nå inngå langsiktige kontrakter igjen fordi alle er utsolgt, sier Bjørseth.

Han mener finanskrisen må ta skylden for Rec og solenergibransjens problemer.

- Finanskrisen forårsaket at det har vært vanskelig å finansiere større prosjekter, og den skapte et dramatisk fall i etterspørselen, men det er i ferd med å rette seg, sier gründeren.

Bjørseth er en veteran i solenergibransjen. I tillegg til Rec og Scatec har han startet opp solenergiselskapene Scanwafer og Norsun.

- Umoden bransje

Han er ikke overrasket over at bransjen opplever tilpasningsproblemer.

- Solenergi er fortsatt en umoden bransjen. Vi kommer til å se store teknologiske sprang fremover. Det må alle selskaper, Rec inkludert, være klar over og henge med på, sier Bjørseth.

Les også Ole Engers kommentar:

- Pris avgjør

Han mener også prispresset vil vedvare, noe som ble eksemplifisert ved kinesernes valg av First Solar og "thin film"-teknologi (cadmium telluride) til å bygge verdens største solaranlegg.

- Jeg tror det var pris som gjorde at Kineserne valgte First Solar, og det er bare et uttrykk for at prisnivået fortsetter å gå nedover i solenergimarkedet, sier Bjørseth.

Han frykter likevel ikke at Rec vil bli akterutseilt av konkurrenter.

- Rec vil ikke bli forbigått. Fremtiden blir en kombinasjon av kostnader og kvalitet. Selskaper som Rec må ha svært god kvalitet, det er slik man kan konkurrere med kinesiske produsenter, påpeker Bjørseth, som ikke frykter at Rec har lagt seg på et for høyt kostnadsnivå med anlegg i USA og Singapore.

- Singapore tror jeg er ganske kostnadseffektivt, og det er riktig av dem å prioritere kvalitet.

Ingen sykdomstegn

Flere Rec-investorer venter i spenning på signaler fra Tyskland om solenergisubsidier. Bjørseth mener det ikke er et sykdomstegn at bransjen er avhengig av subsidier.

- Subsidier har gjort Tyskland til verdens største solenergimarked. Tyskland er ikke noe utpreget solfylt land så der er man avhengig av politiske insentiver. Det er ikke et sykdomstegn så lenge man er klar over hva som skjer. Dessuten vil disse insentivene vil bare være viktig i noen år fremover, sier Bjørseth.

Trenger ikke subsidier om tre år

Solenergigründeren mener bransjen vil klare seg uten subsidier innen tre år.

- I områder hvor solforholdene er bedre kan solenergi konkurrere med nettstrøm på pris. Det gjelder spesielt solrike områder som Sør-Spania og det sørvestlige USA. Der vil bransjen leve på egen rygg innen tre år, mens det kan ta noe lengre tid i mindre solrike land, sier Bjørseth til E24.

Les også:

Til forsiden

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Renewable Energy Corporation

Flere artikler

  1. Tapte 560 millioner på solenergi

  2. Betalt innhold

    – Vi trenger å ha satsinger på fornybar energi

  3. Venter gjennombrudd for neste generasjon solenergi

  4. Ble rike på Rec - tapte 750 mill. på fornybar energi

  5. Rec har 300 konkurrenter i Kina