Verdens sjeføkonomer venter global resesjon i 2023
Brorparten av økonomene i World Economic Forums nye undersøkelse øyner en verdensomspennende resesjon i år.
Denne uken er det duket for World Economic Forum (WEF) blant mange av verdens mektigste menn og kvinner i alpebyen Davos i Sveits. I forkant av det årlige møtet arrangøren gjennomført en undersøkelse blant økonomer i offentlig og privat sektor verden rundt.
To tredjedeler av økonomene venter en global resesjon i 2023, ifølge en WEFs undersøkelse. 18 prosent anser en resesjon som «ekstremt sannsynlig», hvilket er mer enn dobbelt så mange som i forrige undersøkelse utført i september 2022.
En tredjedel av respondentene anser en global resesjon som usannsynlig i år.
I tillegg forventer økonomene at bedrifter kutter kostnadene betydelig som følge av økonomisk motvind.
– Den nåværende høye inflasjonen, lav vekst, høy gjeld og høy fragmentering reduserer incentiver for investeringene som trengs for å komme tilbake til vekst og heve levestandarden for verdens mest sårbare, sa WEFs administrerende direktør Saadia Zahidi i en uttalelse sammen med resultatene fra undersøkelsen.
WEFs undersøkelse er basert på 22 svar fra en gruppe seniorøkonomer hentet fra internasjonale byråer, inkludert Det internasjonale pengefondet, investeringsbanker, multinasjonale selskaper og gjenforsikringsgrupper.
Telenors billett til Davos: 3,5 mill.
Verdensbankens dystre vekstutsikter
Undersøkelsen kommer etter at Verdensbanken forrige uke kuttet forventningen til den globale økonomien til en vekst på 1,7 prosent – omtrent halvparten av antagelsen i juni i 2022.
Høy inflasjon, stigende rente og krigen i Ukraina får skylden for at den økonomiske veksten bremser opp til et av de laveste nivåene på nesten 30 år, kun med unntak av finanskrisen i 2009 og pandemiåret 2020.
Venter stabil pengepolitikk
Sjeføkonomene ser betydelige variasjoner i forventet inflasjonsnivå mellom regioner. Andelen av respondentene som forventer høy inflasjon er kun 5 prosent i Kina, sammenlignet med 57 prosent i Europa.
Etter et år med tydelige og koordinerte innstramminger fra sentralbankene, sa sjeføkonomene at de forventer at pengepolitikken vil holde seg stabil i det meste av verden i år. Et flertall forventer imidlertid ytterligere innstramming i Europa og USA, med henholdsvis 59 prosent og 55 prosent.
De bemerket at 2023 sannsynligvis vil innebære en vanskelig balansegang for beslutningstagere mellom å stramme inn for mye eller for lite.
Oljefondet føler seg ranet i fullt dagslys
Resesjonsfrykt i USA
Usikkerheten rundt 2023 i USA er stor, og det siste halvåret har flere økonomer spådd at verdens største økonomi vil inn i en resesjon. En teknisk resesjon er definert som nedgang i et lands bruttonasjonalprodukt (BNP) i minst to kvartal på rad.
Den norske økonomien er liten og åpen, og dermed spesielt sårbar ovenfor globale endringer.
DNB har ikke anslått resesjon i Norge i år, men det kan skje, sa bankens sjeføkonom Kjersti Haugland til NTB tidligere i januar:
– Norge blir også påvirket av omverdenen. Når det går dårlig der ute, går det dårlig i Norge og. Det ville ikke ha vært overraskende hvis det blir resesjon i Norge.