Svensk prisvekst dempes mer enn ventet til 11,7 prosent

Den svenske prisveksten overrasket og dempes mer en forventet i januar. Storbank forventer renteheving på 0,5 prosentpoeng i april.

Det ventes at inflasjonen skal bli dempet i januar.
Publisert:

Prisveksten i Sverige dempes til 11,7 på årsbasis i januar, ifølge tall fra det svenske statistikkbyrået SCB.

– Strømprisene falt med 27,4 prosent den siste måneden, noe som også bidro til at inflasjonstakten falt fra desember til januar, sier Sofie Öhman, prisanalytiker i SCB.

På forhånd var det ventet at inflasjonen skulle dempes til 11,8 prosent fra 12,3 prosent måneden før, ifølge Bloomberg.

Til sammenligning økte inflasjonen i Norge til 7 prosent i januar, fra 5,9 prosent i desember.

Etter dagens inflasjonstall varsler Swedbank flere rentehevinger i ventet. De skriver i et notat at de nå forventer en renteheving på 0,5 prosentpoeng i april, og 0,25 prosentpoeng i juni. Banken oppjustere tidligere antatt rentetopp fra 3,5 prosent til 3,75 prosent.

Les på E24+

Guide til lønnsoppgjøret 2023

Strømprisene faller

Kjerneinflasjonen KPIF landet på 9,3 prosent i januar, mot 10,2 prosent i desember. På forhånd var det ventet en nedgang til 9,5 prosent. Dette er den svenske sentralbankens favorittmål for prisveksten.

Sverige har i likhet med Norge et inflasjonsmål på rundt to prosent. Når inflasjonen overstiger dette, taler det for at sentralbanken øker rentene.

Styringsrenten i Sverige ligger nå på 3 prosent, etter en renteheving på 0,5 prosentpoeng. Det var Riksbankens femte renteheving på rad, og den første hevingen fra den nye svenske sentralbanksjef Erik Thedéen, etter han tok over sjefsstolen fra Stefan Ingves.

Strømprisene falt med 27,4 prosent fra desember til januar. Lavere priser på klær, møbler og transport bidro også til den avtagende månedsendringen, skriver SCB.

Ser man bort fra reduksjonen i strømprisene, lå inflasjonen på 8,7 prosent i januar. Det er en økning på 0,3 prosentpoeng sammenlignet med desember.

Samtidig steg matvareprisene, hvor prisøkninger på godteri og is blir pekt på som årsaker for økningen. På årsbasis har matprisene steget med 20,4 prosent.

Les på E24+

Hva om økonomiene ikke lander?

Les også

Norges Bank-undersøkelse: Folk og bedrifter skrur opp inflasjonsforventningene

Publisert:

Her kan du lese mer om