HYDRO-AKSJEN STUPER PÅ BØRS: Finanskrisen herjer med Hydro

At også Kinas økonomi nå mister farten, bidrar til å sende Hydro rett ned på børsen.

Hommedal, Marit
Publisert:,

Finanskrisen har tæret svært hardt på metallkjempen Hydro. Selskapet rammes både av svakere etterspørsel i kjernemarkeder - og oppstrøms av høyere råvarepriser og kostnader før foredling.

Torsdag fomiddag faller aksjen 10 prosent, mens Oslo Børs er ned 6 prosent. At råvareselskaper gikk svakt i USA onsdag kveld, er med på å tynge selskapet. Hydro har falt 69 prosent siden mai.

Følg Hydro-aksjen minutt for minutt med E24 Børs

Finanskrisens eksempel

Analytiker Gudmund Halle Isfeldt i DnB Nor Markets mener Hydro er et godt eksempel på hvordan finanskrisen rammer realøkonomien.

- Ja jeg synes det. Først kom det store råvareprisfallet, kombinert med et enda større aksjekursfall for Hydro sin del, så kommer svakere resultater som følge av at realøkonomien bremser kraftig opp. I kjølvannet får en så store restruktureringer, sier Isfeldt til E24.

Les også: Finter ut finanskrisen

Stålgigant senker Hydro

At stålprodusenten ArcelorMittal har levert slette tall for tredje kvartal – og også spår mørke utsikter for fjerde kvartal, er heller ikke gode nyheter for Hydro.

Arcelor Mittal, verdens største stålprodusent, besluttet onsdag å kutte kraftig i sine investeringer og reduserer stålproduksjonen ut året med opptil 35 prosent.

- Selv om Mittal produserer stål, og Hydro aluminium, kan det nok tolkes som at utsiktene for basismetaller er svake. Globale aluminiumlagre øker inn i 2009 og 2010, så dette vil legge et press på aluminiumsprodusentene fremover. For begge vil fallende vekst i Kina trekke ned utsiktene, sier Isfeldt.

Les også: Sabler ned Hydro-aksjen

Kina bremser opp

Credit Suisse senket tidligere denne uken sitt vekstansalg for den kinesiske veksten neste år til 7,2 prosent. Meglerhuset er det siste i en lang rekke som har senket vekstanslaget til under 8 prosent - et nivå Kinas myndigheter selv sier er nødvendig for å opprettholde en sunn økonomi.

- Kinas etterspørsel blir svakere som følge av finanskrisen enn man først trodde. Det kan raskt bli økende lagre av aluminium fremover. Det kan senke aluminiumsprisene – Hydros største utfordring nå, sier Isfeldt.

Rammes av valuasvingninger

Isfeldt peker også på at valutaeffekter er en stor utfordring for selskapet.

- Dollaren er så sterk i øyeblikket at det isolert sett gavner Hydro, men mer stabile valutakurser vil nok være å foretrekke på sikt, sier Isfeldt.

Hydro levnet selv ingen tvil om at finanskrisen tynger metallkjempen da det presenterte tredjekvartalstall i oktober.

- Den globale finanskrisen og usikkerhet i verdens markeder har rammet våre resultater, og dette vil fortsette i kommende kvartaler, advarte konsernsjef Reiten i en kvartalsrapporten.

Flere E24-nyheter

Her kan du lese mer om