EUs industri stålsetter seg for Trump-toll

Europeisk stålindustri frykter at USAs president Donald Trump blåser det globale handelssystemet til himmels, og håper EU sikrer seg unntak fra Trumps ståltoll.

STERKT BEKYMRET: Den europeiske stålindustrien er bekymret over USAs toll på stål, og håper at EU vil klare å sikre seg unntak. Dette bildet er fra Tata Steel Europes produksjonsanlegg for stål Hille Müller i Düsseldorf, hvor det har blitt produsert stål siden 1905.

Foto: Tata Steel Europe
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Frykten for handelskrig tok seg ytterligere opp denne uken, da USAs president Donald Trump innførte handelshindringer på stål og aluminium.

Om kort tid vil USA ha 25 prosent toll på importert stål og 10 prosent toll på importert aluminium, noe Trump håper vil gi vern til innenlandsk produksjon og en oppsving i disse industriene.

Den europeiske stålindustriens forening European Steel Association (Eurofer) fordømmer grepet, som mange frykter kan bli starten på en handelskrig.

– Vi ønsker velkommen kunngjøringen fra EU-kommisjonen om at den vil handle umiddelbart for å beskytte sin industri, sier Axel Eggert, generaldirektør i Eurofer.

– Vi kan ikke stå stille og se på at USA tenner lunten under det globale handelssystemet, sier Eggert.

EU står for omtrent fem millioner tonn av de 35 millioner tonnene med stål som USA importerer hvert år, ifølge Reuters.

Totalt ble det handlet rundt 473 millioner tonn stål globalt i 2017, ifølge nyhetsbyrået.

Det er ifølge Eurofer rundt 320.000 ansatte i Europas stålindustri, som teller 500 produksjonsanlegg og totalt leverer hele 160 millioner tonn stål per år.

Les også

Trumps tollgrep: – Markerer slutten på 70 år med USA som handelsleder

Påberoper seg «nasjonal sikkerhet»

Trumps tariffer innføres etter såkalte «Section 232»-undersøkelser, som er et begrep fra loven «Trade Expansion Act» fra 1962.

Slike undersøkelser gjennomføres i løpet av maksimum 270 dager, og deretter har presidenten 90 dager på seg til å bestemme seg for eventuelle endringer i straffetoll eller kvoter.

I januar fikk Trump gjennomført undersøkelser av handelen med stål og aluminium fra handelsdepartementet. Ifølge Det hvite hus konkluderte denne med at importen av disse varene truet med å gå ut over nasjonal sikkerhet.

– Rapportene slo fast at USAs stålimport er nesten fire ganger så stor som eksporten vår, og at aluminiumsimporten hadde steget til 90 prosent av totale etterspørselen for primæraluminium, skrev Det hvite hus denne uken.

– Handelsdepartementet anbefalte at president Trump skulle handle for å beskytte den langsiktige bærekraften i nasjonens stål- og aluminiumsindustri, skrev Det hvite hus.

Indiske Tata Steel produserer mye stål i Europa, blant annet her på Corby Works i britiske Northamptonshire.

Foto: Tata Steel Europe

Frykter for EU-jobber

Eurofer-sjefen frykter at titusenvis av jobber i EU kan stå i fare, og avviser at EUs eksport til USA er en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet.

– Den veldig reelle trusselen om handelsvridninger vil tvinge EU til å handle for å unngå en økning i importen på grunn av Section 232-tariffene, sier Eggert.

Han sier at det ironisk nok kan se ut til at USA samlet sett kommer til å tape jobber som følge av grepet med å øke tollene.

KRITISK: BDI-sjef Dieter Kempf

Foto: BDI

Også den tyske arbeidsgiverorganisasjonen BDI reagerer på Trumps toller.

– De høye USA-tollene på stål- og aluminiumsimport er en krenkelse. USAs president Donald Trump risikerer en global handelskonflikt som bare vil ha tapere. USA skader seg selv med disse tollene, sier BDIs president Dieter Kempf.

Han fester sin lit til Verdens Handelsorganisasjons regler, og ber EU holde hodet kaldt og vise tilbakeholdenhet for å unngå økt proteksjonisme som vil kunne ramme eksportnasjonen Tyskland hardt.

– Omtrent hver fjerde jobb i dette landet avhenger av eksport, i industrien er det mer enn annenhver, sier han.

Les også

Trump utfordrer allierte med «bølletaktikk»

Blandet aksjereaksjon

Fredagens aksjereaksjoner blant europeiske stålprodusenter var noe blandet, men de fleste aksjene falt.

 • Europas største stålprodusent ArcelorMittal stengte ned 0,64 prosent.
 • Tysklands nest største stålprodusent Salzgitter falt 5,71 prosent.
 • Thyssenkrupp-aksjen steg med 0,53 prosent. Selskapet er Tysklands største stålprodusent, med leveranse på opptil en halv million tonn per år til USA.
 • Den østerrikske produsenten Voestalpine falt 1,54 prosent.
 • Indiske Tata Steels aksje falt 3,65 prosent. USA står for rundt 10 prosent av salget i selskapets europeiske enhet.
 • Den svenske stålprodusenten SSAB falt 3,02 prosent fredag. Selskapet har aktivitet i USA som ikke vil rammes av tollene, men selskapet sier det vil søke unntak fra tollene, blant annet av hensyn til eksport av høykvalitetsstål fra Sverige og Finland til USA.
 • Finske Outokumpu falt 1,22 prosent, til tross for at selskapet mener tollene vil ha en svakt positiv virkning på selskapet, som har aktivitet i både USA og Mexico.

Mexico og Canada får trolig unntak fra USAs høye tollsatser inntil videre.

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Donald Trump
 3. EU
 4. Amerikansk politikk
 5. Tyskland

Flere artikler

 1. Kina innfører toll på amerikanske varer

 2. Canadas statsminister anklager Kina for å dumpe stål

 3. Kina gjør seg klar for handelskrig med USA

 4. Annonsørinnhold

 5. – Mange arbeidsplasser står på spill

 6. Trump vil straffe Kina med handelssanksjoner