161.000 nye jobber i USA
Det ble i oktober skapt 161.000 nye jobber utenom landbruket i USA, viser ferske tall. Antallet i september justeres opp betydelig, og snittlønnen øker.
Dette fremgår i den månedlige arbeidsmarkedsrapporten «Nonfarm payrolls» – ofte omtalt som «månedens viktigste tall».
– Sysselsettingen fortsatte å øke innen helsesektoren, forretningstjenester og finansaktiviteter, skriver arbeidsdepartementet i rapporten.
Det var på forhånd ventet 173.000 nye jobber, ifølge Bloomberg.
Ledighetsraten endte på 4,9 prosent, nøyaktig som ventet. 7,8 millioner amerikanere er nå registrert ledige, hvorav to millioner over lengre tid.
Den gjennomsnittlige timelønnen økte med 0,4 prosent, mens økonomene på forhånd hadde sett for seg vekst på 0,3 prosent. Dette tilsvarer en vekst på 10 cents til 25,92 dollar.
Deltagelsesraten i arbeidsmarkedet er på 62,8 prosent, lite endret fra måneden før.
Dette peker mot en ny gladmelding fra USAs arbeidsmarked
Justerer opp skuffende tall
Veksten i oktober følger rapportert jobbvekst på 156.000 måneden før. Dette var et relativt sett skuffende tall, godt under snittet for de foregående månedene og under forventningene.
Dagens rapport inneholder imidlertid en betydelig opprevidering av tallene for september. Disse ble justert til 191.000.
Snittet for hele året sett under ett er nå 181.000 per måned. Tremånedsnittet er på 176.000, inkludert dagens revideringer.
Den samlede utviklingen gjennom høstmånedene peker mot solid utvikling, sett gjennom brillene til sentralbanksjef Janet Yellen. Dagens rapport er den nest siste før Federal Reserves desember-møte.
– Jeg vil si at dette er en arbeidsmarkedsrapport som viser bedring i arbeidsmarkedet, sier sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, til E24.
– Det er tegn på en økonomi hvor arbeidsmarkedet er i ferd med å normalisere seg, og hvor man må regne med at prispresset og lønnspresset kommer. Det er helt opplagt en rapport for renteøkning i desember, sier Bruce.
– Lønnsveksten kommer opp
Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank mener også arbeidsmarkedsrapporten er sterk.
– Det mest bemerkelsesverdige i denne rapporten er at lønnsveksten begynner å røre på seg. Oppsummert viser rapporten at arbeidsmarkedet i USA er i ferd med å stramme seg til, sier han til E24 og mener jobbrapporten totalt sett tyder på at det går mot renteheving i verdens største økonomi i desember.
Bruce peker i likhet med Børsum på at lønnsveksten har latt vente på seg inntil den siste tiden.
– Lønnsveksten har vært svak, og her er det tegn på at den kommer opp. Det svinger mye fra måned til måned, men det viser at USA er på vei mot normalt arbeidsmarked og har behov for renteøkning, sier Bruce.
Tror Trump kan stå i veien
Det er bare én mann som kan stå foreløpig i veien for renteheving neste måned: Han heter Donald Trump. Han kan nemlig bli valgt til president i USA neste uke.
– Hvis Clinton vinner, tror jeg det er 99 prosent sannsynlig at Fed hever renten. Men dersom Trump blir valgt, er det så mange ting som står i spill. Timingen av en renteheving vil da ikke lenger være det viktigste, sier Børsum.
Bruce trekker også frem at en eventuell seier til Trump kan være egnet til å utsette renteøkning i desember.
– I desember skal det veldig mye til for at det ikke blir heving. Det må være hvis Trump vinner og det blir veldig mye uro i markedet.
Børsum understreker at Trump som president trolig bare vil utsette rentehevingen litt ut i tid, og på ingen måte avlyse et løft.
– Vi har tidligere sett at når markedet krasjer og ting blir kaotisk, så setter Fed renteheving litt på vent.