Berlusconis frieri avvist av Bersani

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi ble møtt med en kald skulder da han fredag tok til orde for en storkoalisjon med venstresidens leder Pier Luigi Bersani.

AVVIST: Italias tidligere statsminister, Silvio Berlusconi, forlater møte med president Giorgio Napolitano fredag.
Publisert: Publisert:

Samarbeid mellom høyresiden og venstresiden er eneste løsning på den parlamentariske floken som har oppstått etter valget i februar, fastslo Berlusconi fredag.

– Vårt standpunkt er ikke endret. Vi har gitt klart uttrykk for dette til presidenten. Vårt standpunkt er det samme som valget dikterer: en bred koalisjon mellom tilgjengelige krefter, sa han etter å ha vært i et møte med president Giorgio Napolitano.

Presidenten holdt også samtaler med andre politiske ledere, men uten at det bar frukter.

– Han vil nå ta en tenkepause, sa pressetalsmann Pasquale Cascella da møtene var unnagjort.

LES OGSÅ: Sjekk Berlusconis drømmelag

Vil bli kvitt Monti

Berlusconi mener det er rom for en enighet med Bersani om mange punkter som omhandler den økonomiske krisen i landet. Han insisterer samtidig på at Italia må få en «politisk» regjering, og kaller Mario Montis avtroppende teknokratregjering for «en tragisk erfaring» for landet.

Berlusconis allierte i partiet Lega Nord, Roberto Maroni, avviser også en ny teknokratregjering. Ifølge ham vil nyvalg være «tusen ganger bedre».

Men Bersanis parti PD er lite villig til å gå inn i en storkoalisjon med Berlusconis parti PDL.

– Det er for mange viktige saker hvor PDL ligger lysår fra PD, sier Luigi Zanda, leder for PDs gruppe i senatet.

Populisten Beppe Grillo og hans Femstjernersbevegelse, som kom på tredjeplass i valget, har på sin side gjort det klart at det ikke vil blir aktuelt å støtte noen regjering hvor de etablerte partiene inngår.

Fastlåst

Pier Luigi Bersani er statsministerkandidat for en allianse av sentrumspartier og venstrepartier. I valget i februar fikk denne alliansen flertall i nasjonalforsamlingens underhus, men ikke i senatet. Bersani har derfor vært avhengig av støtte utenfra for å kunne danne regjering, men etter fem dager med intense forhandlinger valgte han torsdag å gi opp.

Underveis skal Berlusconi ha tilbudt Bersani en «byttehandel» – støtte til en regjering ledet av Bersani i bytte mot en president fra høyresiden, forteller Miguel Gotor, en av Bersanis medarbeidere. Dette skal Bersani ha nektet å gå med på. Napolitano går av som president i mai.

Det er nå opp til Napolitano å avgjøre veien videre. I verste fall må han utlyse nyvalg, noe han selv har sagt han i det lengste vil forsøke å unngå.

På meningsmålingene er det nå høyresiden som er i tet, utfallet av et nyvalg kan også bli en situasjon som er like fastlåst som i dag.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no