Yellen hever renten i USA

Som ventet hever den amerikanske sentralbanken renten onsdag. Banken indikerer ytterligere to rentehevinger i år.

HEVER RENTEN: Sentralbanksjef Janet Yellen i amerikanske Fed, hever som ventet renten onsdag.
Publisert:

Dermed stiger den amerikanske styringsrenten fra 0,75 prosent til 1 prosent. Etter flere sterke signaler fra ulike medlemmer av den amerikanske sentralbanken (Fed), inkludert sentralbanksjef Yellen, var «alle» forberedt på at renten skulle opp onsdag.

– Det viktigste å følge med på er signalene om renten videre. Mange tror at sentralbanken vil heve renten raskere enn de har gjort frem til nå. Det kan se ut som de ønsker å gå fra én heving i året til å heve renten kvartalsvis, sa makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets til E24 før rentemøtet.

Indikerer to ekstra rentehevinger i år

I en pressemelding fra sentralbanken viser de til et sterkere arbeidsmarked og tegn på at økonomien er i ferd med å ekspandere i et moderat tempo.

– Jobbveksten holdt seg solid og arbeidsledigheten er nær uendret de siste månedene. Husholdningenes forbruk har fortsatt å øke i et moderat tempo, skriver banken i pressemeldingen.

Les også

Rentebeslutning i USA: Dette vil markedet ha svar på

Sentralbankens såkalte «dot plot», som viser hva medlemmene i Fed tenker om rentebanen fremover, indikerer at banken planlegger å gjøre ytterligere to rentehevinger i år. Det er i tråd med hva makroøkonom Strøm Fjære i DNB hadde forventet på forhånd.

– Medlemmene indikerer tre hevninger i år og til neste år. Det kan komme flere, vi tror ikke det, men det er en sjanse for at det kan skje, sa Fjære til E24 tirsdag.

Under pressekonferansen i etterkant av rentebeslutningen forteller Yellen at sentralbanken holder fast ved sin pengepolitikk, og at planen for den økonomiske politikken, med gradvise rentehevinger fremover fortsatt gjelder.

Sjeføkonom: – Litt spesielt

Dollaren svekkes etter at beslutningen nådde markedet. En høyere rente skal isolert sett bety en sterkere valuta, men det ser ut til at det var forventninger om at Fed ville signalisere flere enn to rentehevinger i 2017.

– Det er litt spesielt at markedet reagerer slik ved en renteheving, men det viser hvor viktig «guiding» er, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhemsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management til E24.
En høyere rente skal nemlig isolert sett bety en sterkere valuta. Wilhelmsen forklarer reaksjonen i finansmarkedene slik:

– Markedet hadde ventet at sentralbanken ville være enda mer aggressiv, og signalisere mer enn to rentehevinger til i år, sier han.

Selv ser han for seg at Fed vil heve renten to ganger til i år, selv om på ingen måte utelukker et tredje løft i 2017.

– Jeg er langt ifra sikker. Det er en hårfin balanse, og det kan komme tre i år dersom økonomien fortsetter bedringen og inflasjonen fortsetter opp, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om