Saksøkt 27.000 ganger

Tre år etter å ha tatt tilbake sin smertestillende tablett går det nå mot forlik. Merck skal ifølge New York Times ut med over 25 milliarder kroner.

Publisert: Publisert:

Etter at legemiddelselskapet Merck i tre år har nektet for at deres smertestillende tablett Vioxx har ført til noen skader, har Merck endelig gått med på å betale skadeerstatning til misfornøyde kunder.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg, som viser til tre uavhengige ikke navngitte kilder, vil de 47.000 saksøkerne få drøyt 25 milliarder kroner. Det blir i så fall en av historiens største erstatningsutbetalinger.

- Dødsfall

De misfornøyde kundene har klaget på alt fra bivirkninger til dødsfall blant familiemedlemmer. På tross av at Merck i tre år har nektet all sammenheng mellom deres smertestillende og de påståtte negative effektene går de nå inn for forlik i saken.

Merck har vunnet de aller fleste sakene som har kommet opp i retten, men tapte en sak og ble dømt til å betale over 1,3 milliarder kroner. Avtalen blir bindende hvis 85 prosent av av saksøkerne godtar avtalen. Det er ventet at dette går gjennom ettersom de fleste av de 27.000 søkmålene, som representerer 47.000 personer, står relativt svakt hver for seg.

Saksøkerne som ikke godkjenner avtalen vil fremdeles ha muligheten til å ta saken til retten, men vil få det vanskelig fordi en stor andel av advokatene som tar den type saker allerede vil ha gått til forlik.

Aksjekursen opp

Markedet ser ut til å ha et positivt syn på forliket. Etter en oppgang på nesten ti prosent i uke 43 og en nesten like stor nedgang i forrige uke, steg aksjen over 1 prosent på New York-børsen i går og har steget over 25 prosent hittil i år.

Følg Merck på Børs24

Kundene vil i gjennomsnitt få en utbetaling på litt over 100.000 dollar per hode ekskludert advokatutgifter.

Advokat Danny Becknel, som representerer over 1.000 saksøkere sier til New York Times at det er en "fantastisk avtale" og både håper og tror at avtalen realiseres.

Publisert: