Internasjonale renter

Bank of England kutter i fremtidige vekstanslag

To medlemmer i rentekomiteen stemte overraskende for å senke renten da den britiske sentralbanken holdt renten uendret. Samtidig kuttes vekstanslagene for 2021 og 2022 etter den nye brexit-avtalen.

POOL New / X80003
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Sentralbanken i Storbritannia holder som ventet renten uendret på torsdagens rentemøte. Det skriver Bank of England (BOE) i sin rentebeslutning.

Medlemmene Michael Saunders og Johnathan Haskel i rentekomiteen overrasket med å ta dissens på torsdagens rentebeslutning. De to ønsket å senke renten.

Dette er første gang siden 2016 at medlemmer i rentekomiteen ønsker å gjennomføre lettelser i pengepolitikken, skriver Bloomberg.

Samtidig besluttet komiteen å holde rammen for tilbakekjøpsprogrammet for verdipapirer uendret på 435 milliarder pund.

På forhånd var det knyttet til hvordan sentralbanken vurderte utsiktene for økonomien etter de siste ukers brexit-utsettelse og nyvalg.

Sentralbanken velger å senke anslaget for britenes økonomiske vekst for både 2021 og 2022, samtidig som anslaget for neste års vekst økes med 0,1 prosentpoeng til 1,6 prosent. Anslagene legger til grunn den nye brexitavtalen som er fremforhandlet av statsminister Boris Johnson.

Samtidig heter det at sannsynligheten for en avtaleløs brexit nå er markert lavere enn tidligere, etter at det ble inngått en utsettelse av brexit til 31. januar.

«Disse avtalene er ventet å ta vekk mye av bedrifter og husholdningers usikkerhet, og rentekomiteen anslår at den økonomiske veksten i Storbritannia vil øke noe i 2020», skriver Bank of England.

Pundet svekker seg noe mot euro i etterkant av rentebeslutningen. Et pund koster nå 1,1570 euro, ned fra 1,16 like før beslutningen.

På sitt fjerde forsøk fikk Johnson forrige uke gjennomslag for å utskrive nyvalg i Storbritannia. Dette vil bli avholdt 12. desember, der det er ventet at man kan sitte igjen med den endelige beslutningen om hva som vil skje med brexit.

Uttalelsen fra Bank of EnglandDe nye anslagene for den økonomiske veksten er de første etter den nye brexit-avtalen ble ferdigforhandlet

Her kan du lese mer om

  1. Internasjonale renter
  2. Aksjelive

Flere artikler

  1. Trump: – Kina er ikke vårt problem, Federal Reserve er!

  2. Federal Reserve kutter renten for tredje gang i år

  3. Uendret rente i Storbritannia – vil se an brexit

  4. Annonsørinnhold

  5. Bank of England kutter renten til 0,1 prosent

  6. Sverige ventes å være ferdig med minusrente: – Helt på tampen