Topper feirer EU i Roma: – Står overfor helt nye utfordringer

Det er fire dager igjen til Storbritannia starter prosessen med EU-utmelding. EU-president Tusk advarer om at Europa som politisk enhet enten vil være forent eller forsvinne.

FEIRER: (f.v.) Her er Maltas statsminister Joseph Muscat, EU-president Donald Tusk, den tyske forbundskansleren Angela Merkel og Italias statsminister Paolo Gentiloni utenfor rådhuset i Roma i dag.

Foto: Tony Gentile Reuters
 • Sigrid Moe
 • NTB
Publisert:

I dag samles EU-toppene i Roma for å markere at det er 60 dager siden Romatraktaten ble signert. Traktaten, som ble undertegnet av Belgia, Frankrike, Italia, Luxembourg, Nederland og Forbundsrepublikken Tyskland, er regnet som begynnelsen på det vi i dag kjenner som EU.

Selv om samlingen i Roma i dag er en feiring, så ligger det en skygge over dem. Det er bare 27 av de 28 lederne som har møtt opp.

Les også

Slik skal Storbritannia forlate EU – trinn for trinn

Advarer

Storbritannias statsminister er ikke til stede, og det er bare dager igjen til statsminister Theresa May skal starte prosessen med å formelt melde landet ut av unionen.

– EU står overfor helt nye utfordringer, både globalt og lokalt. Regionale konflikter, terrorisme, økende migrasjon, proteksjonisme og sosiale og økonomiske ulikheter, vil lederne si i en uttalelse, ifølge dokumenter Bloomberg har fått til gang til.

– Vi er bestemt på å gjøre EU sterkere og mer motstandsdyktig, gjennom det å stå enda sterkere sammen.

EU-president Donald Tusk holdt tale i Roma, og advarte om at Europa som politisk enhet enten vil være forent eller forsvinne.

– EU handler ikke om slagord, prosedyrer og reguleringer. Vår union er en garanti for at frihet, verdighet, demokrati og uavhengighet ikke lenger bare er våre drømmer, men vår hverdag. Jeg har selv bodd bak jernteppet mer enn halve livet mitt. Der var det forbudt bare å drømme om slike verdier, sa Tusk.

TOPPEN: EUs president Donald Tusk holdt tale da europeiske ledere samlet seg i Roma lørdag for å markere 60-årsdagen for undertegningen av Roma-traktatene.

Foto: Tiziana Fabi AFP

EUs fremtid

Han ba stats- og regjeringssjefene vise at de tar ansvar for EUs fremtid etter brexit.
– Bevis i dag at dere er Europas ledere, og at dere kan ta vare på den store arven fra heltene som sørget for europeisk integrasjon for 60 år siden, sa Tusk.
– Europa som en politisk enhet vil enten være forent eller ikke være i det hele tatt, advarte han.

Det er ventet demonstrasjoner i forbindelse med feiringen i Roma, og ifølge BBC er det satt i verk ekstra sikkerhetstiltak etter onsdagens terrorangrep i London.

Det hvite hus har allerede sendt gratulasjoner til EU.

– Sammen ser vi frem til 60 nye år med sikkerhetssamarbeid og delt velstand, står det i gratulasjonen.

29. mars er det ventet at Storbritannias statsminister Theresa May vil ta det første formelle steget mot å melde Storbritannia ut av EU.

Senere i år vil forhandlingene begynne, og det er ventet at det kan ta flere år før det blir enighet.

Les også

Kommentar: Verden går noen euroland imot

Les også

Goldman Sachs flytter hundrevis ut av London

Les også

Ola Borten Moe tror EØS-avtalen ryker

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Storbritannia

Flere artikler

 1. EUs krav til britene: Først brexit, så forhandlinger

 2. Tusk vil forhandle om overgangsordninger

 3. EU-presidenten til Theresa May: – Frihandelsavtale eneste løsning

 4. Annonsørinnhold

 5. EU-presidenten: Neste brexit-fase blir «dramatisk vanskelig»

 6. EU-ledere melder om stillstand i brexit-forhandlingene