Trump dropper nye Russland-sanksjoner

Mener fjorårets grep var tilstrekkelig til å påføre russerne milliarder av dollar i tapt våpenhandel.

DROPPER NYE SANKSJONER: Her er USAs president Donald Trump avbildet sammen med Russlands president Vladimir Putin i november i fjor.

Foto: Jorge Silva AP
  • Karl Wig
Publisert:

Trump-administrasjonen vil ikke innføre sanksjoner mot selskaper og land som kjøper militærmateriell fra Russland, til tross for et kongressvedtak som Trump selv signerte i fjor.

Trump-administrasjonen annonserte og forsvarte beslutningen tidlig tirsdag norsk tid, til hoderysting og skarp kritikk fra demokratisk hold.

Trump er under etterforskning for sine russiske forbindelser, som har gitt mistanker om at han tok imot russisk bistand på veien mot presidentembetet.

Les også

Twitter: Russiske roboter retvitret Trump 470.000 ganger

Mener milliardkjøp allerede er forhindret

Fra det amerikanske utenriksdepartementet heter det at ytterligere sanksjoner mot Russland er unødvendig, ettersom fjorårets sanksjonslov allerede har virket avskrekkende og hindret våpenhandel med Russland for milliarder av dollar.

– Vi estimerer at andre lands myndigheter har droppet å gjennomføre planlagte eller annonserte kjøp av russisk forsvarsmateriell for flere milliarder dollar, sier talsperson Heather Nauert, ifølge New York Times.

Det var i fjor at den amerikanske Kongressen – med nær 100 prosent stemmer – vedtok økonomiske sanksjoner mot Russland som straff for innblandingen i det amerikanske presidentvalget.

Etterretningsmiljøet i USA levner ingen tvil om at Russland forsøkte å påvirke presidentvalget i Trumps favør, noe både Russland og Trump har avvist.

Les også

USA innfører sanksjoner for å straffe Russland annektering av Krim

Russland tordner etter oligark-liste

Trump var lenge motvillig til å støtte sanksjonene, men satte sin signatur til den såkalte Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) i august i fjor.

Dette lovverket ga Trump-administrasjonen frist til 29. januar med å publisere en liste som navngir russiske oligarker og andre maktpersoner med sterke tilknytninger til Kreml, samt ta stilling til nye sanksjoner som rammer russisk våpenhandel.

Mens Trump-administrasjonen avslo å gjøre det siste, publiserte de en liste over 114 politikere og 96 oligarker rett før fristen, ifølge CNN.

I ettertid kommer Russland med skarpe advarsler om at den nypubliserte listen vil få «veldig seriøse konsekvenser», melder den amerikanske kanalen.

Her kan du lese mer om

  1. Russland
  2. Donald Trump

Flere artikler

  1. Avis: Trump stopper nye sanksjoner mot Russland

  2. Russland varsler sanksjons-hevn

  3. Trump vurderer sanksjoner for å stoppe russisk gassledning til Europa

  4. Annonsørinnhold

  5. USA innfører sanksjoner for å straffe Russland annektering av Krim

  6. – Vil fortsette å være ekstremt nervøst