USA med ny voldsom toll mot Kina

USA vil innføre 10 prosent toll på kinesiske importvarer til en verdi av 200 milliarder dollar, mer enn 1.600 milliarder kroner. Børsene faller bredt i Asia.

FLERE TOLLAVGIFTER: Sent tirsdag kveld meldte Det hvite hus at planene for ytterligere tollsatser på kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar er klare.
Publisert:

Den nye tollen vil bli innført om to måneder, opplyser talsperson Robert Lighthizer for US Trade Representatives (USTR).

Dermed ser handelskrigen ut til for alvor å være i gang. I forrige uke innførte USA 25 prosent toll på kinesiske importvarer verdt 34 milliarder dollar, omkring 276 milliarder kroner. Kina svarte med å innføre toll på amerikanske varer til en tilsvarende verdi.

Opptrappingen skyldes at forhandlingene med Kina ikke har ført noen vei, opplyser Lighthizer.

– I stedet for å imøtekomme våre bekymringer har Kina innledet en hevnaksjon mot amerikanske varer. Det kan ikke rettferdiggjøres, sier han.

Les også

Kina slår tilbake med hevntoll: – USA har innledet den største handelskrigen i økonomisk historie

Kina reagerer

Viseminister Li Chenggang i Kinas handelsdepartement sier i et svar til Det hvite hus at den varslede tollen er «ødeleggende for verdens økonomiske orden».

– Utbruddet av voldsomme gjensidige innføringer av toll mellom Kina og USA vil ødelegge handelen mellom landene, sier viseministeren og legger til at han mener den amerikanske politikken bryter med økonomisk globalisering.

Høring i august

Før den nye tollen implementeres, vil interesse- og bransjeorganisasjoner ha mulighet til å uttale seg om listen over kinesiske varer som vil bli rammet av den. Høringen vil finne sted i slutten av august.

Blant varene på den foreløpige listen er ulike matvarer, kjemikalier, tobakk og elektronikk.

Fått med deg denne? Dette er oversikten over handelskrigen

Målet er å heve den totale tollen på import fra Kina til 40 prosent, opplyser Lighthizer.

Selv har president Donald Trump uttalt at han vil innføre toll på kinesiske varer for mer enn 500 milliarder dollar. Det tilsvarer omtrent verdien av kinesiske varer som ble importert til USA i fjor.

Møter motstand

Nyheten fra Det hvite hus tirsdag kveld får ingen varm velkomst hos USAs handelslobby.

Representanter for handelsindustrien skriver i en felles erklæring at de nye tollsatsene vil «straffe amerikanske familier», og at «presidenten har brutt sitt løfte».

Republikaneren Orrin Hatch, som er formann i Senatets finansutvalg, kaller de nye tollsatsene «uforsiktige».

Rammer hardt

Skadepotensialet er stort for kineserne, mener Rajiv Biswas, sjef for Asia-markedene hos IHS Markit.

– For Kina er USA deres største eksportmarked, med totalt 19 prosent av all eksport, sier han til CNBC.

- Derfor er det alvorlig om USA eskalerer tollgrepene til å gjelde varer for omlag 200 milliarder dollar. Dette vil utgjøre vel halvparten av alle varer Kina selger til USA, fortsetter Biswas.

– Kina vil oppleve en kraftig forverring av konkurransesituasjonen når det gjelder salg til USA, målt mot andre fremadskridende markeder som for eksempel Vietnam, Sør-Korea, Thailand, Bangladesh, Mexico og Brasil.

Les også

Det hvite hus: Slik stjeler Kina «kronjuvelene» av amerikansk teknologi

Ryster aksjemarkedet

Selv om det er to måneder til tollen etter planen skal implementeres, har den allerede fått konsekvenser for det asiatiske aksjemarkedet.

MSCI-indeksen, som dekker mange av de viktigste aksjene i Asia og stillehavsområdet, åpnet med en nedgang på 0,4 prosent onsdag morgen, men så ut til å ta seg opp før lunsj.

I tillegg har den japanske aksjeindeksen Nikkei falt med 1,14 prosent. Også sørkoreanske Kospi har sunket, samt Hang Seng-indeksen, Shanghai og Singapore-børsen.

USA-president Donald Trump skal nå på Europa-turne den neste uken, med NATO-toppmøte i Brussel, statsbesøk i Storbritannia og toppmøte med Russland-president Vladimir Putin på «nøytral grunn» i Helsinki.

Publisert:

Her kan du lese mer om