Ingen nye NATO-styrker til Tyrkia

NATO kommer ikke til å sende styrker til grenseområdet mellom Tyrkia og Syria, men uttrykker full solidaritet med den tyrkiske regjering i kampen mot IS.

HASTEMØTET: NATO-sjef Jens Stoltenberg hilser på Gulin Dinc (i midten), en av Tyrkias utsendinger i NATO, før møtet i Brussel tirsdag.

Francois Lenoir
 • NTB
Publisert:,

NATOs faste råd drøftet tirsdag den spente situasjonen i grenseområdene på Tyrkias anmodning. Etter det halvannen time lange møtet sa generalsekretær Jens Stoltenberg at Tyrkia ikke ba om forsterkninger, men hadde redegjort for de tiltak som allerede er satt i verk.
– Vi hilser Tyrkias økte innsats i kampen mot IS velkommen. Alle medlemsland støtter Tyrkia i denne kampen, forsikret Stoltenberg.

Les også

Erdogan avblåser fredsprosessen med PKK

Generalsekretæren presiserte at NATO som allianse er sterkt engasjert i denne kampen gjennom sine medlemsland. Styrker under NATOs felleskommando er ikke satt inn mot IS.

Støtter mange land

– NATO er delaktig i kampen mot IS og terror. Alliansen støtter og stabiliserer flere land i regionen uten å utplassere styrker. Vi hjelper Jordan, som virkelig er en frontlinjestat i kampen mot IS, vi støtter Irak gjennom opplæring og trening og vi bistår andre land i regionen, som Tunisia, sa Stoltenberg.
I en kunngjøring som de 28 landene enstemmig står bak, heter det at terror utgjør en direkte trussel mot NATO-land og internasjonal stabilitet og velstand.
– Terror er en trussel som ikke kjenner grenser, nasjonalitet eller religion. Det er en utfordring det internasjonale samfunn må bekjempe sammen. Terror manifesterer seg på ulike måter, men kan aldri bli tolerert eller rettferdiggjort, heter det.

Buffersone

På en kort pressemøte etter seansen i det faste råd fikk Stoltenberg spørsmål om hvorvidt NATO er engasjert i opprettelsen av en buffersone i grenseområdet mellom Tyrkia og Syria for å holde IS ute.
– Dette er et tosidig prosjekt mellom Tyrkia og USA som NATO ikke er part i. Vi hilser imidlertid Tyrkias økte innsats velkommen. Tyrkia er det landet som er mest berørt av flyktningstrømmen, og NATO berømmer den tyrkiske regjering for denne hjelpen, sa generalsekretæren.

Les også

Tyrkia avviser at de står bak angrep i Syria

Det ekstraordinære møtet i NATOs faste råd, som består av NATO-landenes ambassadører, ble holdt på oppfordring fra Tyrkia.
Den tyrkiske regjering viser til artikkel fire i NATO-traktaten som gir et medlemsland anledning til å konsultere de andre medlemmene når grenser trues og sikkerheten er under press. Tyrkia har brukt denne muligheten tre ganger tidligere.

Suruc-angrep

Foranledningen til hastemøtet i Brussel er terroraksjonen i tyrkiske grensebyen Suruc mandag for vel en uke siden.
En ung tyrkiske statsborger, angivelig med tette bånd til IS, utførte en selvmordaksjon som tok livet av 32 mennesker, i all hovedsak unge kurdere som forberedte en solidaritetsaksjon i den utbombede syriske byen Kobani, rett på andre siden av grensen.
Få dager senere innledet Tyrkia en luftkrig både mot IS i Syria og mot den kurdiske separatistgruppen PKK i Irak.

Les også

IS smugler olje for 10 millioner dollar i måneden

Tyrkias president Tayyip Erdogan kunngjorde tirsdag at tyrkiske myndigheter avbryter fredsprosessen med kurderne. Denne ble innledet mot slutten av 2012, da det ble oppnådd en slags forståelse med den fengslede PKK-lederen Abdullah Öcalan.
– Det er ikke mulig å videreføre en prosess med militante kurdere som undergraver nasjonal enhet og integritet, sa Erdogan tirsdag. Han forsikret at kampen mot terrorisme skal fortsette med full styrke.

Les også

Tyrkia avviser påstander om slapp grensekontroll

Les også

Slik havnet Iran utenfor oljemarkedet

Les også

Glem Hellas, disse landene blir viktige i høst

Her kan du lese mer om

 1. Nato
 2. Jens Stoltenberg
 3. Den islamske staten (IS)
 4. Tyrkia
 5. Syriakrigen

Flere artikler

 1. Erdogan avblåser fredsprosessen med PKK

 2. NATO holder hastemøte om Tyrkias sikkerhet

 3. Tyrkia avviser påstander om slapp grensekontroll

 4. Annonsørinnhold

 5. Russland: – Erdogan deltar i oljehandel med IS

 6. Kan tape 9 mrd. dollar etter nedskyting av russisk fly