Bank of England holder renten uendret

Etter et brexit-krafttak som overrasket markedene, ser ikke den britiske sentralbanken behov for mer skyts – i alle fall ikke riktig ennå.

GREP OM PUNDET: Sentralbanksjef Mark Carney i Bank of England tok raskt affære og kuttet styringsrenten etter at pundet stupte i kjølvannet av brexit-avgjørelsen. Nå holder han renten uendret.

Foto: Stefan Wermuth AFP
  • Karl Wig
Publisert:

Bank of England velger å holde styringsrenten uendret på 0,25 prosentpoeng. Avgjørelsen ble annonsert klokken 13 torsdag norsk tid, og var enstemming.

Den er helt i tråd med konsensusforventingene. Kun én av 59 økonomer nyhetsbyrået Reuters forhørte seg med i forkant, spådde nytt rentekutt.

Renteskrell ble også avblåst av norske økonomer.

– Det er ingen overraskelse, sier sjefanalytiker Erik Bruce til E24.

Sentralbanken skriver at rentebeslutningen var enstemming, og viser til oppløftende nøkkeltall i kjølvannet av sommerens brexit-sjokk.

Åpner for høst-kutt

Samtidig opprettholdes obligasjonskjøpene som ble vedtatt i forrige runde. Sentralbanken holder også døren åpen for et rentekutt senere i år:

Et flertall av de ni komitémedlemene forventer at det blir grunnlag for nytt kutt i november, så sant de økonomiske prognosene fra august ikke endrer seg.

– På forrige møte varslet sentralbanken et rentekutt til. Nå vedkjenner de at nøkkeltallene i etterkant har vært bedre enn fryktet, men hovedscenarioet deres er fortsatt at brexit vil ramme økonomien, sier Bruce.

SOM VENTET: Men hvis britiske nøkkeltall fortsetter å overraske positivt, tror sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea at nok et rentekutt kan bli avlyst.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Men hvis tallene fortsetter å overraske på oppsiden, tror jeg et nytt rentekutt kan bli avlyst, legger han til.

Les også

Mot største børsnedtur siden brexit-uroen grep markedet

Følger brexit-krafttak

Britene stemte for å forlate EU i slutten av juni. Det sjokkerte markedene og førte til mørke spådommer om at øyriket ville rammes av resesjon.

Og sentralbanken svarte med sterk kost – en brexit-kraftpakke som overrasket markedene. De jekket ned renten fra 0,5 prosentpoeng for første gang på syv år, vedtok kjøp stats- og selskapsobligasjoner for 70 milliarder pund, og innførte en ny finansieringsordning for britiske banker.

At sentralbanken mener dét får holde en stund fremover, kan bero på at de verste dommedagsprofetiene muligens var i overkant.

– Fryktet noe mye verre

– Pakken fra august møtte frykten om at alt ville stoppe opp. PMI-undersøkelser falt som en stein etter avgjørelsen. Men tallene som har kommet inn i etterkant, har vært bedre på alle måter, sier Nordea-sjeføkonom Kjetil Olsen til E24.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Innkjøpsindeksen for tjenestesektoren gjorde for eksempel sitt største månedlige byks på 20 år i august.

Les også

Rekordhopp for britisk nøkkeltall: – Det ser vesentlig bedre ut

De økonomiske hjulene ruller videre.

– Husholdningene setter ikke på bremsen. Bedriftene ser ikke ut til å ha blitt skremt fra nye investeringer. Aksjemarkedet har styrket seg. Det er fortsatt mye usikkerhet i den britiske økonomien, men man kunne fryktet et mye verre hendelsesforløp enn vi har hatt til nå, sier sjeføkonomen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bank of England
  2. Brexit
  3. Storbritannia

Flere artikler

  1. Sterke tall får sjefanalytiker å stille spørsmål ved nytt britisk rentekutt i år

  2. Storbritannia: Hever renten for første gang på ti år

  3. Pundfall etter svake nøkkeltall fra Storbritannia

  4. Billigste pund på to år

  5. Duket for britisk «super-torsdag»